Alarmantno: Za 10 meseci u udesima poginula 521 osoba

Iako su efekti dosadašnjih mera i Zakona o bezbednosti saobraćaja dali značajne rezultate, ozbiljniji pomaci se mogu očekivati samo angažovanjem društva u celini i podizanjem svesti o značaju bezbednosti saobraćaja, saopštio je Auto-moto savez nakon tribine na beogradskom Saobraćajnom fakultetu posvećene prevenciji povreda u saobraćaju.

U saopštenju se navodi da svake godine 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama širom sveta, a povrede u saobraćaju su vodeći uzrok nasilnih smrti koji se ipak može predvideti i sprečiti.

Kada je u pitanju statistika u Srbiji, kako je navedeno, ohrabruje podatak prema kojem je broj poginulih u 2012. gotovo prepolovljen u odnosu na 2001, a broj nezgoda je sa 67.786 koliko ih se dogodilo 2008. "pao" na 37.468 u 2012.

Na skupu je predstavljen Priručnik za prevenciju povreda u drumskom saobraćaju Svetske zdravstvene organizacije, kao i pokazna vežba ukazivanja prve pomoći nastradalima u saobraćajnim nezgodama u organizaciji Crvenog krsta, Službe hitne pomoći, pripadnika MUP i vatrogasaca.

Tribinu su organizovali novosadski Fakultet tehničkih nauka, Kriminalističko-policijska akademija, Uprava saobraćajne policije, Sektor za vanredne situacije, Agencija za bezbednost saobraćaja, Crveni krst, Institut za transfuziju krvi, Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć, Komitet za bezbednost saobraćaja i mnogobrojne nevladine organizacije koje se bave ovom problematikom.

Izvor: Blic

Pogledajte još