Kinezi zatvorili vrata pred naletom Poreske uprave

Vlasnici radnji u popularnom Kineskom tržnom centru kolektivno su odlučili da ne otvaraju svoje lokale pred naletom Poreske uprave koja je krenula u detaljnu kontrolu.

Umesto razgledanjem jeftine robe, kupci u kineskom tržnom centru su se danas bavili čitanjem.

Godišnji odmor, bolest direktora ili službeni put u Kinu, opravdanja su zbog kojih su sve kineske radnje u bloku 70 zatvorene, a u koja malo ko veruje.

U tržnom centru kroz koji pazarnim danima prođe nekoliko hiljada ljudi, danas je pusto. Prazne kutije, spuštene roletne, zaključane radnje zbunile su sve koji su došli s namerom da nešto kupe.

Ispred najjeftinijeg tržnog centra u gradu jasnija je slika. Službena vozila i registarske tablice iz unutrašnjiosti, jedini su dokaz da je akcija u toku. Zatvorene radnje komentarišu samo oni koji rade ili tuda prolaze.

Kinezi su danas bežali i od kamere. Leđa su okretali i oni zbog kojih su radnje. Jedini raspoloženi da iznesu svoj stav su oni koji su zbog zatvorenih radnji direktno na gubitku.

"Ja sam danas došao na posao da radim, gazda mi je rekao idi kući , bukvalno ja nemam od čega da živim. ja sam samohrani roditelj, imam ćerkicu od 10 godina, ja od njih živim.Od Kineza živim. Da nije njih ne bi znao šta da radim. Ja u srpskim fabrikama ne mogu da nađem posao", kaže jedan radnik.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji posluje 1.798 radnji čiji su vlasnici Kinezi. Prema podacima Unije poslodavaca ima ih 10.000. Jeftine cene mnogi objašnjavaju poslovanjem na crno a kineski trgovci poručuju da će zbog strožih poreskih pravila njihova roba morati da poskupi.

Izvor: B92

Pogledajte još