EU prostor istinske bezbednosti samo sa Srbijom

BEOGRAD, 10. jula 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u petak da će samo punom integracijom Zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, Evropska unija postati prostor istinske bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta za svoje članice.

"Iako se u EU vodi debata oko brzine integracije zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog zbog globalne ekonomske krize, mi činimo sve da nastavimo put Srbije ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Tadić na sednici Saveta za evropske integracije Vlade Srbije.

On je ponovio i da Srbija čini sve da pronađe preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i tako završi saradnju sa tribunalom za ratne zločine.

"Pred Srbijom je zadatak da postane zemlja bez koje Evropa ne može, a tako će biti samo ako i dalje budemo faktor mira i stabilnosti, ključni faktor u borbi protiv regionalnog organizovanog kriminala, energetsko i saobraćajno čvorište i privredna žila-kucavica zapadnog Balkana. To je zadtaka koji stoji pred Vladom Srbije u sledeće tri godine", kazao je Tadić.

Pogledajte još