Diplome sa kojima se nećete obogatiti

Istraživanje Džordžtaun centra pokazalo je kako zaposleni u granama ljudskih resursa i unapređenja sposobnosti u SAD-u imaju prosečni godišnji prihod 70 hiljada dolara.

Kriminalistika i vatrogasna služba

Iako je posao koji obavljaju stresan i opasan, u Americi diploma inženjera u ovim oblastima nije na ceni. Zaposleni sa ovim diplomama zarađuju prosečno 66 hiljada dolara godišnje.

Grafički dizajn i komercijalna umetnost
Zarađuju godišnje oko 50 hiljada, dok uz master diplomu i bez radnog iskustva godišnje mogu da zarade i do 61 hiljadu dolara.

Muzička akademija
Godišnje zarađuju 46 hiljada dolara.

Mediji
Godišnja zarada u SAD je 51 hiljada dolara, dok diplomirani novinar u istom razdoblju zaradi tek dve hiljade dolara više.

Marketing i istraživanje tržišta
Zarađuju prosečno 65 hiljada dolara godišnje, a diplomirani 81 hiljadu.

Hemijski inženjering
Nakon četiri godine studiranja godišnje zarađuju prosečno 94 hiljade dolara, a diplomirani hemijski inženjer 102 hiljade.

Informacione tehnologije

Oni koji su završili ovaj smer i rade poslove kao što su obrada, unos i kontrola podataka godišnje u SAD-u zarade 81 hiljadu dolara, a oni koji su završili tri godine fakulteta oko 66 hiljade.

Farmaceuti
Nakon četiri godine studiranja godišnje zarade 108 hiljada dolara, a studenti prosečno 110

Jezici i dramska umetnost
Na prvom mestu beskorisnih diploma nalaze se studenti iz jezika i dramskih umetnosti. Osim što je u tim područjima visoka stopa nezaposlenosti, mala su primanja, pa tako oni u SAD-u godišnje zarade prosečno 58 hiljada dolara.

Izvor: B92

Pogledajte još