Izbeljivač usporava starenje?

Tim sa univerziteta Stenford u Kaliforniji je nakon istraživanja saopštio da izbeljivači imaju potencijal za lečenje dermatitisa izazvanog radioterapijom, otvorenih rana i čira izazvanog šećernom bolešću, kao i da smiruju upale, ali su upozorili pacijente da ne nanose izbeljivač direktno na kožu.

Za one koji su upućenu u ovu temu i stručnjake ova vest ne bi trebalo da bude neko veliko iznenađenje jer se kupke sa ratvorom vode i izbeljivača u odnosu 0,005% već koriste u tretmanu ekcema, ali na koji način dolazi do oporavka kože još uvek naučnicima nije poznato.

Međutim, iako su u eksperimentima neke bakterije ubijene izbeljivačem, naučnici upozoravaju da on utiče i na ometanje imunog sistema.

Inicijalna ispitivanja na ćelijama kože su pokazala da male količine razređenog izbeljivača blokiraju hemijsku supstancu koja pokreće odgovor imunog sistema na pojavu upale, a na testovima na miševima je uočeno da kupke od izbeljivača smanjuju oštećenja koja se javljaju nakon izlaganja zračenju.

Radioterapija tokom tretmana obolelih od raka uništava tumor, ali takođe u većini slučajeva oštećuje i delove tkiva oko njega, pa se stvaraju delovi suve kože i crvenih delova, sličnih opekotinama od sunca, pa bi možda ovo otkriće moglo da pomogne u ublažavanju ovih neželjenih posledica zračenja.

"Pokazali smo da jednostavno kupanje u izbeljivaču ublažava neprijatne efekte zračenja koji dovode do oštećenja kože", rekao je doktor Tomas Leung i dodao da bi ovi tretmani mogli da imaju blagotvorno dejstvo i kod ostalih oboljenja kože i dijabetičnih čireva.

"To bi moglo da pomogne mnogim ljudima, jer za te zdravstvene probleme još uvek ne postoje efikasni načini lečenja, a i prilično je jeftino", dodao je Leung, ali je dodao da ne može sasvim sigurno da potvrdi uspešnost ovakvog načina lečenja, zbog toga što nije savim jasno na koji način izbeljivač oporavlja kožu.

Osim toga, istraživanje je sprovedeno samo na miševima i nejasno je kakvi bi se rezultati postigli primenom na ljude, pa je zbog toga potrebno napraviti obimnija testiranja koja bi uključila i učešće ljudi.

Izvor: B92

Pogledajte još