Novi Sad tuguje: Preminuo sedmogodišnji dečak, sumnja se na infarkt

Ubrzo je pristigla i Hitna pomoć, ali ni njihova brza reakcija nije uspela da ga spasi. Iako će tek obdukcija pokazati šta se desilo, sumnja se da je u pitanju infarkt.

Nesreća se dogodila na času fizičkog, na samom početku dok je trajalo zagrevanje za čas. U početku je sve delovalao bez ikakvih problema. Mališan je optrčao jedan krug sa drugarima, počeo da usporava i teško diše, da bi se na kraju i požalio učiteljici kako mu nije dobro. Ubrzo potom je pao na pod bez svesti. U panici koja je nastala među učenicima prvog razreda koji su bili na času prisutne učiteljice su bile pribrane i pokušale da mu pruže prvu pomoć. Veštačko disanje i masaža srca, nažalost, nisu pomogli, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć koja ga je dečaka bez svesti hitno prebacila u Dečju bolnicu.

- Prisutne učiteljice su pokušale da reanimiraju dete do dolaska Hitne pomoći, kada je dečak odmah prebačen u Dečju bolnicu, a sa lekarima smo krenuli i ja i koleginice. U međuvremenu smo obavestili njegove roditelje - kaže direktor Aleksandar Maletin i dodaje da se učenik ranije nije žalio na tegobe.

- Mi u školi nemamo saznanja da je dečak ranije bolovao ili da je imao neke smetnje - naglasio je Maletin i dodao da je učinjeno sve što je moglo da se učini u školi za spas dečaka.

U Dečjoj bolnici kažu da uzrok smrti još uvek nije poznat i da će se to znati nakon obdukcije.

- Dete je dovezeno u bolnicu bez znakova života. Ni nakon reanimacije, koja je trajala sat i po vremena, lekari dežurne ekipe Urgentne pedijatrije i ekipe sa Intenzivne nege Klinike za dečje bolesti nisu uspeli da ga spasu i, nažalost, mogli su samo da konstatuju smrt - izjavio je Dušan Vuković, portparol Dečje bolnice.

Pretpostavlja se da je dečak preminuo od posledica srčanog udara, ali će ta informacija na potvrdu sačekati obdukciju.

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ je od juče muk i tuga, a u hodnicima se ne čuje graja dece. Kako kažu, zaposleni svi su u velikom šoku i žalosti zbog ovog nemilog događaja.

- Dečak se do sada nije žalio ni na kakve tegobe, normalno je dolazio u školu i na časove fizičkog. Šta se dogodilo, niko ne zna, ali smo svi u šoku, a najviše deca koja su s njim išla u razred i koja su bila na času fizičkog - kaže jedan od zaposlenih u školi.

Do reakcije porodice nastradalog dečaka juče nije bilo moguće doći.

Zbog nesrećenog slučaja novosadsku školu su sinoć hitno posetili i predstavnici Ministarstva prosvete.
- Učinićemo sve što je u našoj ingerenciji da se utvrdi tačan uzrok smrti - rekao je Muhedin Fijuljanin, državni sekretar Ministarstva i izrazio najdublje saučešće porodici mališana, učenicima i kolektivu škole.
Fijuljanin je, zajedno sa Zoranom Kostićem, pomoćnikom ministra prosvete, te kolegama iz školske uprave u Novom Sadu, obišao i porodicu nastradalog dečaka.

Izvor: Blic

Pogledajte još