Ovo nikako nemojte raditi posle jela

Za neke stvari koje radimo posle jela, a za koje smo ubeđeni da su dobre za nas, ispostavilo se da smo grešili. A evo i zašto.

Pušenje

Pušači obično vole da zapale posle obroka. Duvan svakako ne preporučujemo, ali posle jela je posebno opasno. Jer, kako stručnjaci tvrde, ako zapalite cigaretu odmah posle obroka štetite organizmu kao da ste zapalili 10 cigareta odjednom. Rizik od raka pluća je povećan. Takođe pušenje posebno utiče i na pogoršanje sindroma iritabilnog kolona (nervoze creva).

Šetnja

Iako je ovo jedan od najčešćih saveta, šetnja posle jela i nije tako dobra za vas kako se mislilo. Ako odmah odete u šetnju probavni sistem neće biti u mogućnosti da obradi i “upije” sve nutrijente iz hrane koju pojedemo. Najbolje je da sačekate bar pola sata posle jela i onda se uputite u šetnju (na oko 10 minuta). Nećete imati stomačnih problema, a šetnja će vam goditi.

Voće i čajevi

Ako posle ručka ili večere odmah “skočite” na voće može doći do pojave nadutosti. Voće neće “moći da dođe na red” za varenje. Sačekajte sat ili dva, pa onda jedite voće.

Čajevi su fenomenalni i odlični za probavu, ali ne i odmah nakon obroka. Oni sadrže polifenole i tanine, koji otežavaju apsorpciju gvožđa. Ovo je posebno loše za one koji imaju nedostak gvožđa, obično za decu i trudnice. Šoljicu čaja skuvajte sat vremene posle jela.

Kupanje i spavanje

Većina ljudi posle posla ruča, odmah ode na kupanje, pa na popodnevnu “dremku”. Međutim, ovo je vrlo loš potez. Ako se kupate odmah posle obroka krv će krenuti da jače cirkuliše u nogama, rukama zanemarjući stomak, što može oslabiti probavni sistem. Sačekajte 30 minuta posle ručka ili večere.

Dremanje posle ručka nije dobro, jer ćete tako usporiti varenje. Može doći do nelagodnog osećaja u ustima i grlu, ali i hrkanja. Spavajte tek 2 sata posle obroka.

Najbolje je da posle obroka sednete minut-dva, lagano pospremite sto, spremite se za šetnju (u tome će vam proći već preporučenih pola sata) i izađete napolje i šetate 10 minuta.


B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.