"Biblijska" oluja u Saudijskoj Arabiji: Poplavljene ulice i doline, vlada pozvala stanovništvo da ne izlazi (VIDEO)

Fotografije iz Rijada deluju gotovo nadrealno, jer su ovako obilne kiše veoma retke u ovom delu sveta. Mnogi stanovnici Rijada u neverici posmatraju vozila koja se "dave" u poplavljenim ulicama, pa su fotografije objavili i na Tviteru.

Prema vremenskoj prognozi, teške kiše će nastaviti da padaju tokom celog vikenda, a najteže je pogođen istočni deo zemlje. Oluje su praćene udarima gromova, od kojih je jedan zabeležn i na ovoj fotografiji:


Centar za upravljanje vanrednim okolnostima uspostavljan je u svetom gradu Meki, a planirana je evakuacija delova zemlje na nižim nadmorskim visinama.

Kiše padaju i u severozapadnoj oblasti Hail, gde prete poplave u dolini Al Adira. Prema izveštajima lokalnih medija, stanovništvo sela u okolini Haila spas traži na krovovima kuća i džamija, a mnogi su se dali i u beg u planine.


Vlast se tokom poslednjih nekoliko godina našla na udaru kritika zbog nedostatka organizacije u slučaju ovakvih vanrednih okolnosti, koje su veoma retke u ovom delu sveta.


Poslednji put su se slične poplave desile 13. maja, kada su mnogi izgubili život. Bile su to najgore poplave u Saudijskoj Aranbiji u poslednjih 25 godina.

U lučkom gradu Džedi na Crvenom moru, 2009. godine je u poplavama poginulo 123 ljudi.

Izvor: Blic

Pogledajte još