Različite vrste raka unutar tumora otežavaju lečenje

Naučnici su saopštili da su ustanovili da postoje izuzetne razlike kancerogenih ćelija kod kojih novi lekovi mogu da budu potpuno neuspešni jer nisu u stanju da eliminišu kompletno mutirano tkivo, a da bi ova nova otkrića mogla da imaju "dalekosežne posledice" za buduće lečenje obolelih.

Tumor se razvija iz jedne ćelije, koja vremenom mutira i na kraju se nekontrolisano deli, ali to nije kraj procesa, jer kancerogene ćelije postaju sve agresivnije u mutiranju šire se po telu i stvaraju otpornost na lekove, objašnjavaju naučnici.

Ovaj proces na kraju postaje potpuno haotičan i rezultira pojavom različitih vrsta tumora čije ćelije haotično mutiraju na različite načine.

Tim profesora Mela Grivsa sa Instituta za poručavanje raka je istraživao različitost kancera kod petoro dece sa leukemijom i uporrdio mutacije u pojedinačnim kancerogenim ćelijama sa već poznatim slučajevima mutacija koje se nalaze registrovane u bazi podataka.

Nakon analiziranja bolesti dece podaci su pokazali da su pacijenti imali između 2 i 10 genetski različitih vrsta leukemije.

"Svaki pacijent je imao potpuno drugačije "razgranato drvo bolesti" i nije imao samo jednu vrstu kancera, već njih više a ovo istraživanje nam je pokazalo neverovatnu raznovrsnost tumora i objašnjava nam zbog čega imamo tolike probleme u borbi sa bolešću koja je u naprednom stadijumu "
reako je doktor Grivs.

Kako bi objasnili raznolikost pojavnih oblika kancera oni su ga uoredili sa drvetom kod koga je koren inicijalna mutacija za sve ćelilje kancera, koji se kasnije širi u obliku grana.

To znači da usmeravanje medicinskog tretmana na jedan oblika kancera ili nekog njegovog drugog klona može da uspori bolest, ali je nikada neće zaustaviti da bi zapravo trebalo "gađati sam koren i stablo" bolesti iz koga nastaju mutacije, a da je suština da na osnovu ovog istraživanja treba da se shvate raznolikosti kancera, smanji njihova evolucija i mutacije, kao i da se produži delovanje lekova.

Naučnici su u ovom istraživanju namerno izabrali leukemiju zbog toga što se ona javlja u manje tipova i varijeteta u odnosu na ostale oblike kancera, poput melanoma koji može da se ravije u stotinama oblika.

Zaključak ovog istraživanja je da se treba fokusirati na otkrivanje terapija koje će u startu biti usredsređene na ciljanje stabla i korena bolesti, umesto da se ona primenjuje od pojedinog slučaja do slučaja.

"U budućnosti bi na osnovu novih tehnika lečenja trebalo da se posvetimo "lečenju stabla iz korena"
, jer povremeno potkresivanje osušenih grana neće ga spasiti od sušenja" slikovito je objasnio doktor Grivs.

Izvor: B92

Pogledajte još