Prava zaštita za vaše oči i vid...

Ako do sada niste znali kako da se brinute o očima, donosimo vam nekoliko saveta koje možete da počnete da slediti već od danas.

Regularni pregledi

Lekari preporučuju pregled svakih pet godina. Ako započnete s pregledima u ranijem dobu života, znajte da do 20. godine možete d otkrjete probleme kojima možete da stanete na kraj i da sprečite njihovo ponovno pojavljivanje. Vid se menja s godinama i zato se preporučuje da nakon 40. godine obavite pregled svake tri godine, a nakon 65. svake druge godine.

Zaštitni faktor za oči

Naočare ne sprečavaju samo nastanak bora, nego i blokiraju štetne UV zrake koje mogu u velikoj meri da utiču na probleme. Kada kupujete naočare, svakako proverite imaju li stopostotnu zaštitu od UV zraka.

Vlažnost

Kako starimo, sve češće su nam oči suve. Suzni film se sastoji od tri sloja od kojih svaki ima bitnu ulogu; od hidratacije i podmazivanja očne površine, ispiranja prašine i drugih ostataka iz oka do sprečavanja ulaska i širenja mikroorganizama. Budući da se suvo oko ne može izlečiti, bitno je olakšati postojeće simptome i sprečiti pogoršanje.

Izvor: ordinacija.hr / B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.