Pantić: Priština bi mogla da manipuliše glasovima

Pantić, koga podržava Vlada Srbije, rekao je da je odluka o brojanju glasova van biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici "začuđujuća" jer "nije bilo razloga da se izborni materijal nosi u Kosovo Polje".

- Postojali su uslovi da se glasovi prebroje na licu mesta, očekujem da će CIK pošteno odraditi posao i da će članovima biračkih odbora biti dozvoljeno da sve vreme budu uz glasačke kutije i da neće biti pokušaja manipulacije glasačkim listićima - rekao je Pantić.

On je rekao da strahuje da Priština može da pokuša manipulacije biračkim materijalom, odnosno zamenu glasačkih kutija tokom transporta do centra u Kosovu Polju.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici Momčilo Barović izrazio je večeras razočaranje odlukom da se izborni materijal iz severne Mitrovice prebrojava u Kosovu Polju.

- Mi znamo kakve su to igre, razlozi su političke prirode, znamo ko je kome naklonjen - rekao je Barović.

Prema njegovim rečima, jučerašnja odluka CIK-a bila je da će se prebrojavanje glasova obaviti u tri biračka centra na kojima je i glasano i sada nije jasno zašto je odluka preinačena.

Na ponovoljenim lokalnim izborima u tri glasačka centra u severnoj Mitrovici danas je glasalo 22,38 odsto birača ili 5.231 građanin, saopšteno je iz Centralne izborne komisije Kosova (CIK).

Predsednica CIK-a Valjdeta Daka je rekla da je shodno zakonskim ovlašćenjima i na osnovu predloga OEBS, Komisija odlučila da se brojanje glasova izvrši u Centru za brojanje i rezultate izbora u Kosovu Polju, a ne u Mitrovici.

Izbori u severnoj Kosovskoj Mitrovici ponovljeni su danas u tri biračka centra gde je pravo glasa imalo oko 23.000 birača jer su 3. novembra nepoznati napadači razbili kutije sa glasovima.

Izvor: Blic

Pogledajte još