KiM: Izborni materijal stigao u Kosovo Polje, prvi rezultati ujutru

Birališta u severnoj Kosovskoj Mitrovici su zatvorena su u nedelju u 19h, glasanje je proteklo mirno.

Glasački materijal OEBS je po zatvaranju izbornih mesta u tri glasačka centra u severnoj Mitrovici, na ponovljenim izborima u severnom delu Kosovske Mitrovice prevezao do Centra za prebrojavanje glasova. Na izbore izašao 5.231 glasač, odnosno 22,38 odsto.

Centralna izborna komisija donela je prethodno odluku da se prebrojavanje ne vrši na glasačkim mestima, već u Centru za prebrojavanje glasova u Kosovu Polju. Pre glasačkih listića, autobusom su u Centar za prebrojavanje glasova prebačeni članovi izbornih odbora koji će prisustvovati prebrojavanju glasova.

Član Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Nenad Rikalo kaže da će prvi rezultati biti poznati tek u ponedeljak ujutro i da tokom noći prvo sledi provera izbornog materijala, a zatim počinje brojanje glasova koje će potrajati nekoliko sati. On je razočaran što se izborni materijal nije brojao u Kosovskoj Mitrovici već je prebačen u Kosovo Polje.

"To je očigledno doneto pod pritiskom OEBS-a, bez nekoliko članova Komisije“
, kazao je član CIK Nenad Rikalo, dodajući da zna da nekoliko članova nije bilo na sastanku.

"Bez ikakvog razloga se baca sumnja na jedan proces koji je bio apsolutno čist i ispravan do ovog trenutka. Do 19.00 časova nikakvih neregularnosti nije bilo. Od 19.00 časova kada je OEBS počeo da obavlja svoje radnje od tog trenutka su počele sporne radnje koje će sigurno ispratiti proces do kraja“
, ocenio je Rikalo zamolivši medije da odu u centar i isprate šta se dešava.

On je rekao da ne treba da dopuste da se izborni rezultat promeni na nekom drugom mestu ili usput, jer to OEBS, kako smatra, može da uradi pošto prevozi materijal.

On je prethodno optužio da OEBS pokušava, kako je rekao, prljavim radnjama, da potpuno obesmisli današnje ponovljene izbore u tri izborna centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici.


Nenad Rikalo / Foto: Beta, Armenija Zajmi Besevic

Rikalo je posle zatvaranja izbornih mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava“ novinarima kazao da je dan protekao uspešno, da je izlaznost bila izuzetno velika, ali da OEBS "radi prljave radnje".

Kandidat za gradonačelnika GI "Srpska" Krstimir Pantić kaže da bi Priština mogla da manipuliše glasačkim materijalom sa ponovljenih izbora u severnoj Mitrovici. On strahuje da Priština može da pokuša manipulacije biračkim materijalom, odnosno zamenu glasačkih kutija tokom transporta do centra u Kosovu Polju.

Sa izbornim materijalom u Kosovo Polje će ići predstavnici biračkih odbora.

Predstavnici OEBS-a večeras su oko 20.30 sati napustili severni deo Kosovske Mitrovice, sa kompletnim izbornim materijalom sa današnjeg ponovljenog glasanja u ovom gradu.

Više od 20 džipova OEBS-a, oko 20.30 sati napustilo je dvorište škole "Sveti Sava", a pripadnici ove misije su poneli glasački materijal i izborne listiće koji će biti prebrojani kasnije večeras u Centru za brojanje i rezultate u Kosovu Polju.

Izborni materijal iz severnog dela Kosovske Mitrovice, koji je transportovan vozilima OEBS-a, obezbeđivali su pripadnici kosovske i Euleks policije.

CIK: Glasao 5.231 birač, uz uslovne glasove 28,7 odsto

Predsednica CIK Valjdete Daka ocenila je kao veoma uspešno današnje glasanje na ponovljenim izborima u tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici, navodeći da je na birališta izašao 5.231 glasač, odnosno 22,38 odsto. Sve to uz dodatih 912 uslovnih glasova, znači da je na izbore izašlo ukupno 28,7 odsto birača.


Foto: Beta, Armenija Zajmi Besevic

Daka je na konferenciji za novinare u Prištini rekla da je CIK na osnovu izveštaja OEBS-a doneo odluku da se kutije sa glasačkim listićima odnesu u Centar za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, gde će otići i svi članovi biračkih odbora iz tri biračka centra u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji će prisustvovati brojanju.

Ona je navela de će brojanje glasova biti u skladu sa svim zakonskim procedurama i da je to "plan B" CIK-a, zato što trenutno u severnoj Mitrovici nema ni struje.

Daka je rekla da objavljivanje rezultata zavisi od brzine brojanja glasova, i da će, čim taj posao bude završen, obavestiti javnost.

Kandidat Gradjanske inicijative SDP za gradonačelnika Kosovske Mitrovice Oliver Ivanović, zadovoljan je izlažnošću na ponovljene izbore, uveren da će ići u drugi krug, mada, kako je večeras rekao, možda je već i pobedio.

Izvor: B92

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.