O horu "Kolibri"

Hor je škola sa svojevrsnim predmetima: bajka, razvoj govora i motorike, disanje, koncentracija, izražavanje misli, učenje novih pojmova, socijalizacija, osvešćivanje deteta, negovanje prijateljstva, nesebičluka i poštovanja ličnosti, spoznaja radosti pevanja.

Dečji hor "Kolibri", osnovan je 1963. godine. Osnivač i dugogodišnji dirigent ovog najmlađeg ansambla u okviru Muzičke produkcije Radio-televizije Srbije je Milica Manojlović, koja je provela četiri decenije kao njegov vođa. Milica Manojlović je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Beogradu. U toku studija radi u Školi za vaspitače u Novom Sadu, a od 1960. godine, kao pevač - solista i muzički saradnik u Radio-televiziji Beograd.

Hor je održao preko stotinu koncerata u zemlji i inostranstvu, učestvovao u audio dramama, na televiziji u samostalnim TV emisijama i serijama kao i na filmu. Za sobom ima 7 audio kaseta, 19 singl i 42 long-plej gramofonskih ploča i 3 audio CD u izdanju PGP RTB / RTS.

Dečji hor «Kolibri» je jedinstveni dečji hor prepoznatljive kulture pevanja, dopadljive interpretacije i visoko profesionalnog odnosa prema muziciranju gajenom u osmišljenoj ljubavi prema muzici, aktivnom primanju muzike čiju poruku jedinstvenim zadovoljstvom prenosi na slušaoce. Stav pri pevanju, disanje, osmišljavanje interpretacije, razumevanje poetskog teksta, bio on na srpskom jeziku ili ne, stavlja se u funkciju muzičkog izraza, jer Milica Manojlović uvek nalazi pravu reč, koja će, podstičući dečju maštu, daleko nadvisiti predpostavljene dečje moći.

Izuzetni umetnički dometi i estetsko zadovoljstvo doneli su ovom horu i njegovom dirigentu niz nagrada od kojih se ističu: Povelja Radio Beograda za doprinos razvoju dečje i omladinske muzike, Zlatni Beočug Kulturno - prosvetne zajednice Beograda za ostvarenje u oblasti nauke i umetnosti, Povelja "Udruženja kompozitora" za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva, Zahvalnicu UNICEF, Zlatna siringa Radio-televizije Beograd za najveće godišnje ostvarenje ansambla RTB, Orden rada sa srebrnim vencem, Medalja «Mokranjčevih dana», Povelja «Mokranjčevih dana» i Zmajeva nagrada. Dirigent hora Kolibri je Ljiljana Ranđelović.

RTS

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.