Srbija: Dve trećine romskih naselja nehigijensko

U Srbiji ima 750 romskih naselja od kojih je 500 neuslovno i nehigijensko, rečeno je danas na otvaranju skupa eksperata iz nekoliko zemalja koji razgovaraju o aktuelnim problemima stanovanja Roma.

Zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković rekao je da se do skora nije znalo, ali da se zahvaljujući saradnicima iz OEBS-a sada zna da u Srbiji ima 750 romskih naselja koja nisu sva neformalna i nehigijenska.

"Dve trećine naselja na toj listi je neuslovno i nehigijensko", rekao je Acković dodajući da oko 400.000 Roma živi u potpuno neuslovnim uslovima.

Prema njegovim rečima, u Zemunu ima šest takvih naselja, Aranđelovcu ima devet, opštini Palilula u Nišu i Požarevcu po 12, na Čukarici i Novom Beogradu 13, u Ubu 15, Pirotu 18, Lazarevcu 22, Obrenovcu 25...

"Procenat stanovništva koji živi u ovakvim naseljima je dosta veliki imajući na umu da na prostoru Srbije, po našim saznanjima živi oko 600.000 pripadnika romske narodnosti", rekao je Acković dodajući da je na popisu stanovništva "etno mimikrija" uradila svoje te da prema tim podacima u Srbiji živi nešto više od 147.000 Roma.

On je istakao i da je infrastruktura kompletnih romskih naselja očajna, kao i da njihova legalizacija mora biti izvršena.

Kako bi se rešilo pitanje stanovanja Roma, on je ocenio da se mora napraviti teorijski okvir gde će se jasno videti u kojima se pravcima kreće tematika i na koji način će se to rešavati.

"Moramo da imamo najpre statističke podatke i da napravimo Atlas romskih naselja", rekao je Acković dodajući da je pomak u toj oblasti napravljen i da se Srbija kreće u pozitivnom smeru.

On je istakao i da je cilj skupa koji su organizovali Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Kahrom grupa Saveta Evrope, na kome učestvuju eksperti iz Španije, Grčke i Slovačke, da se razmene iskustva.

Izvor: Novosti

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.