Putari: Spremni smo za zimu

Direktor Sektora za održavanje javnih puteva u tom preduzeću Zoran Stojisavljević istakao je na konferenciji za novinare u Beogradu da je od 15. novembra, zvaničnog početka zimskog održavanja puteva, odredjen broj putara već u pripravnosti.

Prema njegovim rečima, zbog brojnih primedbi, jedna od novina ovogodišnjeg održavanja puteva je da će se putevi prvog prioriteta, odnosno autoput, posipati samo solju, a ne mešavinom soli i rizle kao do sada.

"Do zastoja neće doći ukoliko se bude poštovalo ogranicenje brzine, na autoputevima je to 60 kilometara na sat, kao i obaveza korišćenja zimske opreme", istakao je Stojisavljević.

Načelnik saobraćajne policije Dragiša Simić nagasio je da će se kažnjavati svi vozači koji ne budu koristili zimsku opremu i dodao da će policija pomagati putarima preusmeravanjem saobraćaja, ukoliko dodje do blokada zbog snega.

U "Putevima Srbije" su kazali da raspolažu sa 67.000 tona soli, 160.000 tona rizle, 701 vozilom, 308 mašina, 853 radnika, 192 tehničara, 310 mašinista i 702 vozača.

Zimsko održavanje puteva traje do 31. marta.

Uredba kojom će se 6.000 kilometara puteva u nadlžnosti lokalnih samouprava vratiti u nadležnost "Puteva Srbije" je u izradi, a na konferenciji je rečeno da se njeno donošenje očekuje za 10 do 15 dana.

Kada se Uredba usvoji "Putevi Srbije" će biti nadležni za ukupno 16.000 kilometara puteva u Srbiji.

Kako su naveli u tom preduzeću, za sledeću godinu iz državnog budžeta očekuju 4,6 milijardi dinara za zimsko održavanje puteva.

Izvor: Beta

Pogledajte još