POMOĆU TRI POKRETA: Uklonite bol u leđima

Istezanje produžuje i jača mišiće, smanjuje pritisak na karlicu, tj. diskove i zglobove’, kaže Kristian Berg, stručnjak za anatomiju i autor knjige Prescriptive Stretching.

Pročitaj još: Bole vas leđa? Evo šta sve to može da znači ...

Naime, istraživanje je pokazalo da pacijenti koji pate od bolova u leđima, a u sklopu lečenja se ne oslanjaju samo na protivupalne lekove, nego i na istezanje, imaju bolje rezultate. Berg savetuje da barem jednom dnevno izvedete tri vežbe istezanja i tako sprečite ili ublažite nelagodu. U svakoj pozi se zadržite 10 sekundi, zatim stisnite mišiće na pet sekundi, te ih potom opet istežite 10 sekundi.

Tri pokreta kojima ćete rastegnuti i ojačati mišiće:

(old_image)

Foto © Womansday
‘Otvorite’ kukove
Istegnite mišiće od donjeg dela leđa do bedrene kosti. Sednite na ivicu stola, klupe ili kreveta. Lezite na leđa i uhvatite kolena, ceo donji deo leđa treba biti u dodiru s podlogom. Uhvatite levo koleno objema rukama i pružite desnu nogu tako da slobodno visi. Držite 10 sekundi, zatim stisnite mišiće, pa ih opet rastegnite. Ponovite, a zatim se prebacite na drugu nogu. Napravite dva seta vežbi na svakoj strani.

Istezanje sa strane
Cilj su vam mišići donjeg dela leđa koji se protežu od vrha kukova do rebara. Lezite na pod na desnu stranu, oslonite se na podlakticu. Savijte levu nogu i približite je koliko god možete trbuhu bez pomeranja donje noge. Levo stopalo neka bude na podu. Polako podignite gornji deo tela, tako da desna ruka bude ravna. Stanite kad osetite blago zatezanje na desnoj strani struka. Napravite dva seta na svakoj strani.

L stav
Istegnite mišiće stražnjice i kuka. Stanite pred stol ili površinu koja je u visini kukova. Podignite desno koleno i gležanj tako da budu na stolu. Noga treba formirati oblik L i biti u ravni s kukom. Savijte donji deo leđa i nagnite gornji deo tela prema napred. Napravite dva seta sa svakom nogom.

Izvor: Net.hr

Pogledajte još