Evo šta možete da koristite umesto šećera

Talbotu je sa 12 godina diagnostikovan dijabetes, na osnovu kog mu je strogo zabranjena konzumacija šećer. Njemu, kao profesionalnom kuvaru ovo je moglo da predstavlja veliki problem, pa je odlučio da se okrene traženju adekvatnog rešenja.

Njegova nova knjiga "The Sweet Life: Diabetes Without Boundaries" govori upravo o ovome. Evo njegovih saveta kako da smanjite unos šećera, a da ukus vaše hrane ne gubi kvalitet.

Koristite začine
Kada kod kuće spremate neki slatkiš, možete da smanjite unos šećera tako što ćete umesto njega da koristite začine kao što su karanfilić, oraščić ili cimet. Kombinacija ovih sastojaka ne samo što je zdravija, već i daje bolji ukus hrani.

Probajte voćni pire
Voćni pire je odlična alternativa u desertu, marinadi, dresingu ili sosu. Prirodni šećeri u voću mogu da pruže slatkoću bilo kom obroku, a većina voćki, kao što su jagode, kruške, breskve, imaju visok nivo vlakana, koji usporavaju absorciju šećera u krvotoku.

Koristite med
Saće meda takođe može da bude odlična zamena šećeru, koja pruža podjednaku slatkoću, a ne utiče toliko na nivo šećera u krvi. Poznato je da se med umesto šećera stavlja u čaj.

Biljka stevia
Ova biljka je poznata još kao slatki ili šećerni list, a ne sadrži kalorije. Pored toga što je dobra za dijabetičare, takođe može da se koristi i kao alternativa za šećer tokom različitih dijeta.

Izvor: Vestionline

Pogledajte još