Bogataši se kriju od poreza

Srbija je posebna po tome što nije poznato koliko bogataša ima.

Zato su nadležni još početkom godine krenuli u akciju: svi koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara bili su obavezni da je prijave do kraja juna. Poreznicima se javilo 3.800 lica, a procene govore da ih je bar dva puta više.

U samoj Poreskoj upravi kažu za "Dnevnik“ da za 633 osobe postoji osnovna pretpostvaka da nisu podnele tu informativnu prijavu iako su bile obavezne da to urade.

I u razvijenim zemljama Evropske unije oni koji su imućni snose teret krize, u poreskom smislu, više od ostalih. U Francuskoj je vlast bila poreski najstroža prema bogatašima. Za one koji zarađuju preko milion evra predviđena je poreska stopa od 75 posto. Procenjuje se da će taj porez u naredne dve godine doneti u državnu kasu čak 420 miliona evra. U Italiji su bili mnogo skromniji.Dodatni porez na skupocene jahte ,automobile i depoe hartija od vrednosti doneo je u državnu kasu već dva miliona evra.

U toku je unakrsna provera imovine. Tim poslom bavi se posebno obučen tim poreznika. To je dugotrajan posao koji zahteva veliku preciznost. Sve dok se ne okonča, neće biti vesti za medije.

Poreznici proveravaju nepokretnu imovinu kao i pokretnosti veće vrednosti, pre svega luksuzne automobile, jahte, umetnička dela veće vrednosti i slična obeležja bogatih. Za one za koje se ustanovi da im je imovina u neskladu s prijavljenim prihodima sledi dodatno porezivanje. Na razliku između zvanično prikazane zarade i imovine koju poseduju platiće porez po stopi od 20 posto. Nešto gore trebalo bi da prođu bogataši koji nisu prijavili imovinu: kako je predviđeno propisima, oni bi trebalo da plate porez u visini tri odsto ukupne imovine. Nije teško izračunati da bi i najsiromašniji bogataš koji je tek prešao cenzus od 35 miliona u toj priči platio bar milion poreza državi.

Na pitanje kada će to biti mnogo je teže odgovoriti. Kada su još letos mediji pitali direktora Poreske uprave Srbije Ivana Simiča o tome, podsetio ih je na to da je u Sloveniji, gde je dugo živeo i radio pa i bio direktor tamošnje Poreske uprave, vođen sličan postupak te da je od 2008. do sada iskontrolisnao tek 400 podnetih prijava. I kod nas će to ići detaljno i sporo. Simič to, uostalom, kako navodi Dnevnik, najbolje zna jer je i sam bio na meti kolega zbog imovine veće vrednosti koju ima u deželi.

izvor: B92

Pogledajte još