Odrastanje u Kraljevu u 19. i 20. veku

Izložba prikazuje mnogima najdraži i najbezbrižniji deo života - od rođenja do punoletstva, kroz nekoliko celina: dete u antičkom periodu i srednjem veku, detinjstvo u porodičnom okrilju, školovanje - od manastira do modernih škola, deca u ratovima, deca u društvenim organizacijama. Takođe moći ćete da vidite kako su mladi provodili slobodno vreme, šta su čitali, kako su se igrali, koje su filmove gledali i još puno zanimljivih tema i sadržaja iz svakodnevnog života. Posetioci će moći da se prisete svog detinjstva igrajući se zaboravljenih igara, čitajući stare spomenare i ispisujući neke nove leksikone.

(old_image)

Rano detinjstvo, odrastanje, period adolescencije, slobodno vreme, školske i vanškolske aktivnosti u (nekadašnjem Karanovcu, Rankovićevu) današnjem Kraljevu proticali su kao i kod druge dece u Srbiji i Jugoslaviji, sa manjim specifičnostima uslovljenim geografskim, demografskim i istorijskim i kulturološkim obeležijima grada. Primera radi, blizina reka Ibar, Ribnica i Zapadna Morava uslovila je da deca provode dosta vremena pored vode, dok je industrijalizacija Kraljeva u međuratnom periodu dovela do doseljavanja kvalifikovanih radnika iz različitih krajeva Kraljevine Jugoslavije i Francuske, što je modernizovalo varoš i učinilo da mladima budu dostupne mnoge novotarije iz oblasti mode, književnosti, sporta, muzike i sl. Ova izložba na slojevit i tematski pregledan način prikazuje odrastanje kroz porodični život, vaspitanje dece od najranijeg doba, razvoj prosvete i školstva, sadržaje kojima su devojčice i dečaci ispunjavali svoje slobodno vreme, kao i uticaj države, društvenih organizacija i političkih ideologija na mlade. Na prepoznatljiv i slikovit način, ova izložba, predstavlja istoriju odrastanja u Kraljevu koje je bilo slično i odrastanju dece u drugim gradovima Srbije i Jugoslavije.

(old_image)

Autori izložbe: Dragan Drašković, Mirjana Savić, Silvija Krejaković, Tijana Šibalić, Violeta Cvetanoska, Suzana Novčić, Predrag Radović, Jasmina Dražović.

(old_image)

Izložba će biti otvorena od 22. novembra do 12. januara svakoga dana osim ponedeljka od 10 do 18 časova.

Pogledajte još