Srbiji iz pretpristupnih fondova 164 miliona evra u 2014.

Novina predviđena za 2014. jeste da se deo novca, 21,5 miliona evra, potroši po takozvanom decentralizovanom sistemu, što znači da će vlasti u Srbiji biti nadležne za javne nabavke, upravljanje projektom, plaćanje i kontrole, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Srbija još nema odobrenje za takvo samostalno sprovođenje projekata, ali u Ministarstvu finansija kažu da “zeleno svetlo” očekuju do kraja godine.

"Akreditacija za decentralizovano upravljanje EU fondovima, odnosno donošenje Odluke Evropske komisije o prenosu nadležnosti za samostalno upravljanje sredstvima pretpristupne pomoći Evropske unije za IPA komponente I i IIb, očekuje se do kraja 2013. godine i zavisi isključivo od sprovodenja administrativnog postupka donošenja pomenute Odluke Evropske komisije"
navode u Ministarstvu.

Decentralizovani sistem može se uvesti kada zemlja dobije status kandidata, što je u slučaju Srbije bilo u martu 2012. godine, a u junu te godine vlasti su podnele zahtev za akreditaciju sistema za decentralizovano upravljanje IPA fondovima.

Uvođenjem tog sistema Srbija će dobiti mogućnost da koristi komponente pretpristupne pomoći, što znači da će, između ostalog, moći da finansira projekte u vezi sa obrazovanjem, zapošljavanjem i poljoprivredom, navodi se na EurAktivu.

Fondovi se odobravaju na osnovu okvirnog plana koji je predviđen višegodišnjim budžetom EU i trenutno je u toku korišćenje fondova za period od 2007. do 2013. godine, kojim je za Srbiju predviđeno 1,4 milijarde evra.

Vlasti za svaku godinu prave program na osnovu kojeg Brisel odobrava određeni iznos, a to podrazumeva i izdvajanje određenog iznosa iz budžeta za predviđene projekte.

Novac se, međutim, ne troši tekuće godine, već u narednih nekoliko godina, jer je često reč o višegodišnjim projektima, a procedure su složene i iziskuju detaljne planove.

Tako je većina novca iz EU čije je korišćenje predviđeno budžetom za 2014. godinu iz sredstava IPA programa za 2008-2012. Sporazum za 2013. još nije potpisan, a njegovo odobravanje u Briselu očekuje se do kraja godine, pa je u predviđenom iznosu za projekte koje finansira EU, najmanji udeo iz fondova IPA 2013 - 21,5 miliona evra.


Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.