Vulinu opet zabranjen ulaz na Kosovo

Ministru bez portfelja zaduženom za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu institucije u Prištini ponovo su zabranile ulazak na teritoriju Kosova.

Vulin je naveo da je ta zabrana samo dokaz da se Priština iskreno boji uspeha Gradjanske inicijative ''Srpska''.

"Visoki predstavnik EU u Prištini Semjuel Žbogar obavestio me je da su privremene institucije u Prištini ponovo odlučile da zabrane moj dolazak na prostor Autonomne pokrajine. Ovaj put obrazloženje je rok od 72 sata, iako sam ja zahtev (da obidje Štrpce) poslao još u petak, a do utorka je prošlo malo više od 72 sata", precizirao je Vulin.

On je ocenio da Priština nastavlja sa politikom uslovljavanja, sa svojom politikom pokušavanja da spreči državu Srbiju da sprovodi Briselski sporazum, kao i da pokazuje strah i siledžijstvo gde god može i kad god možze

"Više je nego jasno da je razlog zabrane mog dolaska što sam trebao da budem u Štrpcu, a tamo su trebali da me sačekaju svi predstavnici, svi budući gradonačelnici liste ''Srpska'', a u Štrpcu lista ''Srpska'' ide u drugi krug sa predstavnicima SLS", rekao je Vulin.

Ministar je istakao da je Priština javno podržala SLS "i javno odlučila koje to Srbe želi i učiniće sve što može da SLS-u naši protivkandidati budu što manja konkurencija".

Lista Srpska je osvojila 17.000 glasova, a SLS 7.000 glasova, precizirao je Vulin ocenivši da preporuke Prištine teško da se ''puno slušaju'' kada su Srbi u pitanju

"Ovo je nastavak nasilja i nastavak politike Prištine da gde god može i kako god može onemogućava Srbima da učestvuju na izborima, da izlaze na izbore. Kao što se vidi Prištini se više ne dopada Briselski sporazum i ona će nastojati da, koliko god prava može Srbima da uskrati, ona će im uskratiti", rekao je on.

"Najnovija zabrana moje posete je mimo svakog dogovora, prava i komunikacije sa EU i sa medjunarodnom zajednicom i samo je dokaz da se Priština iskreno boji uspeha Gradjanske inicijative 'Srpska"", podvukao je Vulin.

On je ponovio da je o zabrani obavešten od strane EU, i najavio da će se ponovo obratiti EU, UNMIK-u...

"Obratiću se onima koji po Rezoluciji 12.44 i odgovarajućim sporazumima imaju pravo da odlučuju i upravljaju na prostoru Kosova i Metohije. Odgovornost medjunarodne zajednice je da omogući slobodu kretanja - ona mora da shvati da bez aktivne uloge Vlade Srbije na Kosovu i Metohiji nije moguće sprovesti ni izbore niti je moguće sprovoditi život za Srbe na KiM", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima najbolji dokaz za to su izbori u Kosovskoj Mitrovici.

"Bez autoriteta Vlade Srbije izbori jednostavno ne bi bili mogući, kao što bez učešća Vlade Srbije život za Srbe na Kosovu i Metohiji ne bi bio moguć", rekao je ministar.

On je dodao da se stoga mora voditi računa o tome šta Vlada Srbije misli, ali isto tako se mora voditi računa o tome da se omogući zvaničnima države Srbije da mogu nesmetano da rade svoj posao, da mogu da budu sa gradjanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji

Vulin je rekao i da ne zna dokle važi ta zabrana, ali je naveo da se obratio i Briselu i Žbogaru i da od njih očekuje da iskoriste svoj autoritet da Priština poštuje obaveze koje je preuzela.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.