U prvoj nedelji više od 3.000 ljudi posetilo izložbu Osvežavanje memorije

Autor izložbe je Dušan Milovanović, muzejski savetnik, a autor izuzetne izložbene postavke je Ivan Mangov, docent na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta, uz asistenciju Vesne Orović.

Osvežavanje memorije je pokušaj da se srpska srednjovekovna kulturna baština predstavi na jedan drugačiji, nov način, koji podrazumeva savremen muzeološki pristup, koji osim iznošenja originalnog materijala ima za cilj stvaranje atraktivne, interaktivne audio-vizualne postavke. Posetilac je pozvan da otkriva materijal, krećući se kroz niz zamračenih soba i prostora.

PRATEĆI PROGRAM

Izložba traje do 31. Januara 2014, a prati je niz akcija, radionica, koncerata, predavanja.
Do kraja izložbe svakog utorka su organizovana predavanja na različite teme:
Šta je ornament? Gde su njegovi počeci? Kako ga je razumeo srednjovekovni čovek? Na koji način ornament komunicira u 21.veku? Ima li svoju šifrovanu, često matematički preciznu konstrukciju? U novembru nas čekaju dva predavanja i pet radionica:

PREDAVANJA:

Utorak, 19. novembar, 18 h:
Arhitektura izložbene postavke: od kolekcije do komunikacije – Ivan Mangov

Utorak, 26. novembar, 18 h:
Spojeni i naizmenični ornament na predstavama odeće, tekstilu i vezu srednjovekovne Srbije – mr Bojan Popović.

(old_image)


RADIONICE:


OBUCI VLADARA

Upoznavanje sa izgledom srpske srednjovekovne vladarske odeće motivima i šarama sa odeće je radionica namenjena deci od 6 do 12 godina
Sreda, 20. novembar 2013 u 11:00
Četvrtak, 21. novembar 2013 u 12:00

MALI KOPISTI

Rdionica namenjena deci od 4 do 10 godina. Oslikavanjem zidnog platna na kome su projektovani izabrani ornamenti I kompozicije sa izložbe, deca dobijaju mogućnost da I sami postanu kopisti I oslikaju na zidnom platnu projektovani segment sa izložbe.
Petak, 22. novembar 2013 u 12:00

ORNAMENT KROZ PROSTOR I VREME

Upoznavanje sa pojmom ornamenta kroz različite periode, od srednjeg veka do danas. Ornament na odeći, vladarskoj odeždi, nakitu, obući, pojasu i drvorezbariji. Učesnici ove radionice su učenici Dizajnerske škole, Tekstilne škole, Tehnoart, Drvoart, Škola za dizajn kože
Sreda, 27. novembar 2013 u 13:00
Četvrtak, 28.novembar 2013 u 13:00
Petak, 29.novembar 2013 u 13:00

PREZENTACIJA PROCESA IZRADE ZIDNOG SLIKARSTVA

Proces izrade zidnog slikarstva od skice do izvođenja u materijalu, predstavjanje tehnika monumentalnog slikarstva, odnos srednjovekovnog sa savremenim, teme I motivi.
Učesnici: studenti Fakulteta primenjenih umetnosti, odsek zidnog slikarstva.
Profesor mentor: Nikola Božović, docent
Utorak, 19.novembar 2013. u 12:00

(old_image)

VIZUELNA MATEMATIKA
Radionica je namenjena višim razredima osnovne škole, a održava se
u utorak, 26. Novebra u 12:00
Radionicu void prof. Slavik Jablan

Autor programa: Јеlеna Knežević, kustos za edukaciju
Контакт: jelena.knezevic@mpu.rs , 064/ 18 48 212
011/ 26 26 494 lok.155

SVE O IZLOŽBI: Osvežavanje memorije: Izložba ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka u MPU

Osvežavanje memorije je savremena interpretacija srednjovekovnog materijala, stoga, posetioce ove izložbe očekuje prikaz srednjovekovnog materijala kroz brojne instalacije, animacije, virtualne projekcije, interaktivne prezentacije, zvučne instalacije i originalne radove inspirisane upravo materijalom ove izložbe. Ornamentu se pristupa sa više strana upravo u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti. Na izložbi je prikazano preko 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine.

Za potrebe ove izložbe, izložbeni prostor Muzeja primenjene umetnosti je pregrađen zidovima, te se na taj način dobio veliki broj sala, koje za cilj imaju stvaranje priče i aktiviranje posetilaca. Posetioci umesto da samo posmatraju izložene predmete, suočeni su sa otkrivanjem kako predmeta, tako i prostora. Ova izložba nam pruža mogućnost da na jednom mestu vidimo sabrane elemente fresko slikarstva za koje bi nam bile potrebne godine putovanja i istraživanja, kako bismo obišli manastire i crkve u kojima se nalaze.

(old_image)

Za rad na ovom ambicioznom projektu, angažovani su mladi autori, savremeni, progresivni stvaraoci, koji se sa temom srednjeg veka suočavaju na hrabar, inovativan, sebi svojstven način.
Isidora Nikolić, grafička dizajnerka, uradila je logo i ceo vizualni identitet izložbe.
Vukan Ćirić I Dušan Zjalić uradili su animacije inspirisane srednjovekovnim ornamentima, koje se emituju unutar izložbenog prostora, ali i u samom izlogu Muzeja, na najmodernijim Philips ekranima.

Aleksandar Vac, keramičar, napravio je prostornu instalaciju sa preko 300 trodimenzionalnih elemenata, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata. Rad Nataše Teofilović –‘’Asimietry’’ koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, biće takođe emitovan i u okviru izložbe ‘’Osvežavanje memorije’’, a izgled kataloga potpisuje dizajner Zoran Đorđević.
Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije su radili Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, professor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić. Zahvaljujući podršci kompanije Philips, sve sale imaju profesionalno ozvučenje i krećući se kroz sale, posetioci se kreću kroz svojevrsne muzjeske pejzaže, gde se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu.

Da bi se ovako zahtevna i ambiciozna izložba izvela, neophodna je bila finansijska podrška velikih kompanija, a kvalitet i značaj ove postavke prepoznale su kompanije Philips, Roche, DPC, Tehnomanija. Podršku ovom projektu, aktivnim učešćem dali su Ministarstvo kulture Srbije, Manastir Hilandar, Matematički institut, SANU, Filozofski fakultet (katedra za Istoriju umetnosti), Narodni muzej i Galerija fresaka, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej Kruševac, Gradski muzej Vršac, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet Megatrend, galerija Diva art i umetničko-zanatska radionica Sveti Nikola.

Pogledajte još