Ovako izgledaju novi avioni srpske flote

O njega se danas otimaju najveće aviokompanije što i ne treba da čudi ako se, između ostalog, ima u vidu da njegov motor troši 15 odsto manje goriva od svih ostalih, a da su kabine projektovane tako da pruže maskimalan komfor putnicima.

Kako je najavila Aviokompanija Er Srbija, njena flota postaće bogatija za 10 aviona nove generacije erbas A320neo koji će biti isporučeni između 2018. i 2020.godine. Kupovina će koštati milijardu dolara.

(old_image)

Avion A320neo zameniće osam letelica A319 i dva A320, koji su trenutno uzeti u najam kako bi se postepeno zamenila stara flota od 10 aviona boing B737-300.

Šta je to što ovaj avion čini tako posebnim i za putnike i za aviokompanije? Sufiks “neo” već dovoljno objašnjava i označava novu opciju motora koji troše čak15 odsto manje goriva i samim tim donose velike uštede (smanjuju troškove održavanja za 8 odsto).

Standardna buka na koju su putnici već navikli prilikom uzletanja i sletanja, ovde je svedena na minimum, a slično je i sa emisijom azotnih oksida (NOx) koja je umanjena bar 10 odsto.

(old_image)

Na vrhove krila dodate su granične ploče (Sharklets) za smanjenje aerodinamičkog otpora, a kabine su projektovane tako da putnicima pruže maksmilana komfor tokom leta.

Od lansiranja na tržište u decembru 2010. godine, avio-kompanije su poručile preko 2.400 letelica A320neo čime je ovaj model postao najprodavanija letelica u istoriji komercijalne avijacije.

Ukoliko već niste, vest o nabavci novih aviona pogledajte ovde

Izvor: Blic

Pogledajte još