Šta ubija konverzaciju?

Pitanje "Šta radiš" je jedno od najvećih grešaka u konverzaciji.

Uglavnom ga postavljamo sa namerom da što lakše i brže stvorimo sliku o osobi sa kojom pričamo, međutim, "šta radiš" je jedno od najtežih pitanja koje možete postaviti nekom.

Prema Elizabet Spiers, bivšoj urednici Njujorškog Observera, tradiocionalni razgovor počinje sa mnogo drugih pitanja, kao što su, Koliko novca imate?, Da li je to što radite bitno i da li imamo nešto zajedničko?

Za one koji su ponosni na svoje zavnje i organizaciju za koju rade, ovo pitanje je dobra prilika da potvrde svoj status i usklade sa onim koji žele da imaju.

Za one koji to ne žele to je loš način da započnu razgovor.

U našoj ambicioznosti i stalnoj potrebi za uspehom mnogi od nas smatraju da smo mi i posao jedno i koristio bi podsetnik da to nije tako. Idealno je da posao bude odraz nas samih. Ali ako je naša karijera glavni prikaz naše ličnosti, rizikujemo da se poptpuno povežemo sa poslom koji obavljamo. A to je opasno, osećamo se izgubljenim i praznim, napuštamo svoj posao i prinuđeni smo da negde drugo tražimo sebe.

Kada upoznajete nekog ne znate sa kakvim se on stvarima trenutno bori u svom životu i na poslu. Možda je upravo dobio otkaz i pitanje "šta radiš" bi ga samo povredilo i ponizilo jer onda mora da vam kaže nešto što je za njega bolno, i sasvim sigurno će odmah posle toga gledati kako da pobegne od vas.

Umesto, toga započnite razgovor na neki drugi način. Ako niste sigurni kako, evo par ideja.

- Udelite kompliment

- Iskomentarišite nešto što je neprijatno o situaciji u kojoj se oboje nalazite

- pređite odmah na neku smešnu priču i nadajte se najboljem

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.