Razotkriveni mitovi o čokoladi

I Maje i Azteci su verovali kako kakao zrna imaju magične i božanske atribute, koje su koristili u najsvetijim trenucima kao što su rođenje, brak i smrt. Do 17. veka, čokolada je bila rezervisana za evropsku elitu, koja je smatrala da ova tamna poslastica ima hranljiva, lekovita i afrodizijačka svojstva.

Naravno, u toku duge istorije čokolade rodili su se i brojni mitovi, a ovo su neki od njih…

5. Čokolada podiže nivo lošeg holesterola

(old_image)

Ako ste odustali od čokolade u ime snižavanja LDL-a, lošeg holesterola, žrtvovali ste uživanje u ovoj poslastici bez ikakvog razloga.

Iako je istina da čokolada sadrži kakao puter, koji je zasićen mastima, mnoge masti u njoj dolaze iz stearinske kiseline, koja se ne ponaša kao zasićene masnoće. Mnoga naučna istraživanja su pokazala da čokolada uopšte ne podiže loš holesterol, već zapravo, kod nekih ljudi može čak i spustiti njegov nivo.

4. Čokolada uzrokuje hiperaktivnost

(old_image)

Preterane količine šećera su odgovorne za decu koja skaču po kući, po zidovima, po plafonu, zar ne? Tako smo i mislili. No, više od desetak kvalitetnih studija nisu uspele da pronađu bilo kakvu vezu između šećera u dečijim obrocima i hiperaktivnog ponašanja.

Postoje dve teorije povezane sa hiperaktivnošću kod dece: okruženje koje stvara razdražljivost (rođendani, odmor, itd.) i / ili da je veza jednostavno u glavama roditelja koji očekuju hiperaktivno ponašanje nakon što deca pojedu čokoladu. (Mi verujemo da deca jednostavno skaču od sreće što su pojela ovo slatko čudo)

3. Čokolada uzrokuje akne

(old_image)

Iako će vam svaki tinejdžer reći da čokolada uzrokuje akne, studije koje se sprovode još od 1960. godine nisu pokazale nikakav odnos između čokolade i akni.

Opsežna studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association je zaključila da “Čokolada ne igra nikakvu ulogu u nastanku akni… čak ni velike količine čokolade nisu klinički pogoršavale akne.”

2. Čokolada uzrokuje karijes

(old_image)

Studija koja je istraživala razvoj karijesa od čokolade otkrila je da čokolada ima manje uticaja na karijes od čistog stonog šećera.

Naravno, većina nas ne gricka šećer, ali jedna studija je pokazala da čokolada upravo ima suprotan efekat na naše zube. Studija iz Osaka Univerziteta u Japanu je otkrila da se neki delovi kakaa, glavnog sastojka čokolade, zapravo bore protiv karijesa!

1. Čokolada je afrodizijak

(old_image)

Asteci su možda bili prvi koji su verovali da postoji veza između čokolade i ljubavnih osećanja – Montezuma, njihov car, je konzumirao velike količine kako bi poboljšao svoje ‘romantične veze’, a poznato je da je i Casanova smatrao čokoladu ‘eliksirom ljubavi’.

No brojne studije još uvek nisu pronašle uverljive dokaze da je čokolada afrodizijak. Istina je, čokolada smanjuje stres, povećava nivo sreće, a može imati afrodizijačka svojstva koja su isključivo psihološkog porekla.

izvor: Pixelizam

Pogledajte još