Društvene mreže sabotiraju žene

Prema nedavnim istraživanjima žene provode 30 odsto više vremena na društvenim mrežama od muškaraca, a pritom se ženske onlajn aktivnosti mnogo više osuđuju nego muške. Upravo je zbog toga profesorka sa Univerziteta Fordam istraživala i napisala knjigu “Status Update: Celebrity, Publicity i Branding in the Social Media Age”. U intervjuu za magazin “Meri Kler” ona objašnjava dobre i loše strane onlajn brendiranja kojima žene streme.

Da li vredi provoditi puno vremena na internetu, što je slučaj kod mnogih žena?

- Naravno, ako ga trošite na prave stvari. Kompanija u kojoj radite neće sama promovisati vaš rad. Ukoliko tražite posao slika vašeg psa koja ima više stotina lajkova neće vam pomoći u tome. Pre će vam pomoći profesionalni blog, na kom vaš poslodavac i može nešto da pročita.

Ali svi postavljaju “selfi” fotke! Gde bi trebalo da se povuče granica?

- Što više pažnje dobijate na internetu, više je cenite i želite još. Viđala sam mnogo žena koje su sagradile lični brend od svog pojavljivanja. Važno je da procenite koja će slika imati dobar profesionalni kontekst, za razliku od hiljadu "selfi" fotografija vašeg dekoltea i bikinija. Ako to naučite, shvataće vas mnogo ozbiljnije.

Da li postoji internet oblast u kojoj žene dominiraju i gde su žene shvaćene ozbiljno?

- Žene dominiraju samo u stereotipnim poljima: modi, majčinstvu i hrani. U tom “carstvu”, ženama je dozvoljeno da govore bez bojazni od kritike, budući da je reč o perifernim temama. Brine me što žene sve više pribegavaju oblastima u kojima ih niko neće napadati i u kojima ne mogu da istraže ništa izvan toga.

Izvor: B92

Pogledajte još