U Srbiji se sve više putuje vozom

Železnice su za 10 meseci ove godine prevezle nešto više od 15,1 milion putnika, što je povećanje od oko 10 odsto u odnosu na isti prošlogodišnju period i osam odsto iznad plana, izjavio je generalni direktor srpskih železnica Dragoljub Simonović.

U teretnom saobraćaju prevezeno je 8,55 miliona tona robe, što je za 8,9 odsto više nego u istom periodu lane i oko 1,5 odsto iznad plana za ovu godinu, rekao je Simonović.

Od prevoza putnika ostvaren je prihod od skoro 1,73 milijardi dinara, što je za skoro dva odsto više, saopštile su železnice.

Broj prevezenih putnika najviše je porastao u unutrašnjem putničkom saobraćaju, za više od 40 odsto u odnosu na prošlu godinu i plan.

To je rezultiralo povećanjem transportnih prihoda u unutrašnjem putničkom saobraćaju za trećinu u odnosu na plan i prošlu godinu.

U teretnom železničkom saobraćaju ostvaren je transportni prihod od 6,96 milijardi dinara (oko 61 milion evra), što je za 12,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine i povećanje od oko jedan odsto u odnosu na plan za tekuću godinu.

U teretnom železničkom saobraćaju rast transportnih prihoda zabeležen je u unutrašnjem saobraćaju, izvozu robe i tranzitu.

Izvor: b92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.