Domovi zdravlja puni zbog respiratornih infekcija

Pedijatar Doma zdravlja Palilula Branka Maksić rekla je Tanjugu da u smeni prime 40 do 50 pacijenata koji se žale na bolove u grlu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa i da je među pacijentima najviše dece predškolskog uzrasta.

"Gužve su počele povratkom dece u kolektive- škole i vrtiće. Respiratorne infekcije traju uglavnom tri do pet dana, ali se kod neke dece i komplikuju sa upalom uva, bronhitisom, upalom pluća", naglašava doktorka Maksić.

Direktorka doma zdravlja Zvezdara Dragana Trifunović Balanović naglasila je da toplo vreme pogoduje razvoju virusa i da su oboljevanja češća zbog velike frekventnosti stanovništva.

Ona dodaje da bi volela da je već pao sneg, jer bi se tada ljudi malo primirili u svojim domovima i na taj način bi se samanjilo prenošenje virusa.

"Sada je sezona slava i ja uvek ponavljam da ne moramo da se ljubimo, što je običaj kod nas, jer je to put prenošenja virusa ", kaže ona.

Balanović objašnjava da je broj obolelih od respiratornih infekcija povećan, ali da nema težih oblika viremija. Prema podacima pristiglim iz domova zdravlja u Gradski zavod za javno zdravlje samo u Beogradu prošle nedelje registrobvano je 16.543 novoobolela od sezonskih respiratornih infekcija.

Respiratorne infekcije najviše su se javljale kod školske dece (41 odsto) i kod najmlađih u predškolskom uzrastu (26 odsto).

Izvor. B92

Pogledajte još