Srbija osvojila zlato posle pobede nad Rusijom

BEOGRAD, 11. jula 2009. (Beta) - Muška košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju, pošto je u finalu u Beogradskoj areni savladala Rusiju sa 73:51 (22:11, 17:20, 16:10, 18:10).

Najbolji igrač u pobedničkoj ekipi bio je Nemanja Protić sa 19 poena, dok je kapiten Marko Simonović ubacio 12 poena.

Aleksej Kotiševski postigao je 13 poena za Rusiju, a jedan poen manje postigao je Jevgenij Voronov.

To je treća zlatna medalja za Srbiju na Univerzijadi, a prethodne dve osvojili su Ivana Španović (skok u dalj) i Aleksandar Krunić (tenis).

Bronzanu medalju osvojila je selekcija SAD, koja je u utakmici za treće mesto pobedila Izrael sa 91:80.

Izabranici Aleksandra Kesara veoma dobro počeli utakmicu i nakon pet minuta došli do osam poena prednosti (12:4), a na kraju čevtrtine imali su ubedljivih 22:11.

Ekipa Srbije čvrstom igrom u odbrani čuvala je prednost u prvih pet minuta druge četvrtine, ali su Rusi od 15. do 18. minutu napravili seriju i smanjili na 27:25.

U poslednja dva minuta, međutim, košarkaši Srbije su odgovorili serijom 12:6 i vratili se na vođstvo od osam poena (39:31).

Drugo poluvreme u potpunosti je pripalo reprezentaciji Srbije, koja Rusima ni u jednom trenutku nije dozvolila da razmišljaju o rezultatskom preokretu.

Polovinom treće četvrtine domaći košarkaši prvu put su došli do 15 poena prednosti (50:35) i već tada počeli atraktivnim potezima da uvesevljavaju publiku u Areni.

U poslednjoj četvrtini ruska je ekipa, uglavnom neuspešno, pokušavala šutevima iz daljine da smanji razliku, što je Srbija iskoristila i u 37. minutu došla do 20 poena razlike (67:47).

Odmah po završetku utakmice, igrači i stručni štab počeli su da slave, a po starom običaju, košarkaši pobedničkog tima za uspomenu su isekli mrežice sa koševa.

Utakmici u Areni prisustovalo je oko 20.000 gledalaca, među kojima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić.

Pogledajte još