Indija: Razvela se u osmoj godini života!

Udata sa četiri godine, a razvedena sa osam, devojčica iz severne indijske države Andra Pradeš, Fatima Mangre postala je najmlađa raspuštenica ikada.

Povod za razvod bila je svađa koja je izbila između devojčicinog oca i svekra, piše protanski Independent. Naime, devojčicin otac Anil Mangre nije želeo da Fatima ode iz njegove kuće dok ne napuni 18 godina. Kako je četrnaestogodišnji mladoženja Arjun Bakridi sa svojim ocem došao po mladu kada je ona imala samo osam godina, Anil je odbio da je da, potom je usledila svađa očeva i razvod.

- Shvatio sam da sam pogrešio što sam udao ćerku tako mladu. Ona ima pravo na normalno detinjstvo, a moja je dužnost da joj to omogućim - rekao je Anil.

SAGLASNOST VLASTI
Vrhovni sud Indije nedavno je usvojio pravilo da budući supružnici moraju da traže saglasnost lokalnih vlasti za venčanje, kako bi se bolje primenjivao zakon o tome da je brak dozvoljen samo punoletnima. Vlada je pokrenula i posebne projekte osvešćivanja stanovnika u državi Andra Pradeš o promenjenom stavu države prema dečijem braku, ali i o problemima koje ovaj društveni običaj izaziva u pogledu obrazovanja, zdravlja, siromaštva, ali i nasilja nad ženama.

Razvod dečaka i devojčice potresao je indijsku javnost. Pokrenuta je i istraga protiv očeva dečaka i devojčice. Inicijativu je pokrenula članica Nacionalne komisije za žene u Indiji, Nirmala Samant.

- Ovo je skandal, devojčicin otac mora da odgovara za to što je udao ćerku sa samo četiri godine, a dečakov otac za pristajanje na takav brak, ali i zato što je došao po devojčicu koja ima samo osam godina – smatra Nirmala Samit.

Dečiji brakovi u Indiji su zabranjeni, ali se kao običaji i dalje praktikuju u nekim državama. Država Andra Pradeš u kojoj je izbio incident oko dečijeg razvoda beleži najveći broj dečijih brakova u Indiji.

- Priznao sam svoju grešku, brak je poništen. Međutim morate biti svesni društvenog pritiska koji je prisutan u našem selu - tvrdi Anil Mangre u ručno napisanom pismu u kojem moli državne vlasti da protiv njega ne pokreću istragu.

- Sada želim da popravim stvari, da svojoj ćerki podarim normalno detinjstvo. Sve ću učiniti da je zaštitim - dodao je.

Izvor: Novosti

Pogledajte još