Srbijagas: Razdvajanje delatnosti kroz holding

"Srbijagas" i "Jugorosgas" treba da razdvoje delatnosti prenosa i prodaje, kako traži Energetska zajednica, ali to mora da bude urađeno na način koji odgovara interesima Srbije, a da pri tome ne ugrožava postulate slobodnog tržišta, kaže za "Danas" Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije.

"Takav zahtev Energetske zajednice ima za cilj da obezbedi lakši pristup tržištu Srbije kompanijama iz inostranstva. Tržišna orijentacija kada je reč o prodaji gasa jeste nešto što je svakako potrebno, ali Srbija nikako ne treba da prihvata zahteve koji joj ne odgovaraju. Treba biti realan po tom pitanju i štititi svoje interese"
, smatra on.

"Primera radi, na koji način je nama omogućeno da pristupimo tržištu gasa Nemačke? Dakle, odvajanje delatnosti treba obaviti, ali samo pravno, kroz stvaranje holdinga. To znači da treba stvoriti holding 'Srbijagas' i holding 'Jugorosgas'. U okviru ta dva holdinga delovala bi posebna preduzeća za transport a posebna za snabdevanje. Postojanje holdinga u biznisu sa gasom je sasvim uobičajena stvar i ne postoje razlozi da se takve holding kompanije ne formiraju u Srbiji. Na taj način ne bi bilo ugroženo slobodno tržište, jer u Srbiji već postoji više od trideset javnih snabdevača koji opskrbljuju potrošače 'plavim energentom'“
, naglašava sagovornik lista "Danas".

Sa druge strane Vuletić ističe da potpuno odvajanje transporta i snabdevanja ne bi odgovaralo interesima ni Srbije niti "Srbijagasa" i "Jugorosgasa".

"Država je stoprocentni vlasnik 'Srbijagasa', a manjinski 'Jugorosgasa'. Postavlja se logično pitanje zbog čega bi se te dve kompanije odrekle mogućnosti prodaje gasa, i da postanu samo 'kočijaši koji prevoze tovar' dok drugi ostvaruju unosan profit prodajom? U takvom ponašanju ne bi bilo nikakve biznis logike. Zato organizovanje delatnosti kroz holding istovremeno i štiti interese Srbije i ne remeti tržišnu orijentaciju u distribuciji i transportu gasa "
, ističe Vojislav Vuletić.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže za "Danas" da će po planu reorganizacije koji je to preduzeće već predložilo Vladi Srbije, finansijsko restrukturiranje i pravno razdvajanje energetskih delatnosti u okviru "Srbijagasa" kao holdinga biti završeno u tri faze, do kraja iduće godine i biće u potpunosti u saglasnosti sa trećim energetskim paketom.

(old_image)

Foto: MediaCentar

"Projekat razdvajanja je rađen u saradnji sa Evropskom komisijom, koja ga je i finansirala", ističe Bajatović.

Dirk Bušle, zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice, izjavio je da "Srbijagas" i "Jugorosgas" hitno moraju da razdvoje delatnosti prenosa i prodaje gasa.

Prema njegovim rečima rok za razdvajanje delatnosti u gasnim kompanijama Srbije istekao je još 2006. godine. Sekretarijat Energetske zajednice je od Srbije zatražio da se po ovom pitanju izjasni do polovine septembra.

"Videćemo da li će Srbija otkloniti ta kršenja pravila Energetske zajednice ili će dostaviti nove informacije", zaključio je Bušle.

Izvor: danas, B92

Pogledajte još