Kako da odgovarajućom ishranom sprečite glavobolje

U svetu skoro 70 miliona ljudi pati od hroničnih glavobolja. Evo nekoliko najčešćih oblika glavobolja i na koji način određena hrana može delovati kao preventiva i lek u tim bolnim trenucima.

Migrene. Osobe koje pate od migrena, pored užasnih glavobolja, mogu biti osetljive na svetlost i osećati mučninu. Istaživanja su pokazala da vitamin B2 ili riboflavin može smanjiti pojavu migrena za 48 odsto. Da biste delovali preventivno na pojavu glavobolja, uzimajte hranu poput kinoe, pečuraka, špargle, pa čak i šolju obranog mleka.

Hormonske glavobolje. Ova vrsta bolova je uglavnom skoncentrisana na jednoj strani, slično kao migrena. Pretpostavlja se da je estrogen glavni uzročnik migrena kod žena, naročito jer se glavobolje uglavnom javljaju u toku ciklusa, ili neposredno nakon završetka ciklusa. Magnezijum će vam sigurno pomoći ukoliko patite od glavobolja jednom mesečno, ili ukoliko se često iznervirate. U ishranu ubacite namirnice bogate magnezijumom. Magnezijumom su bogate banane, susam, spanać, seme suncokreta.

Tenzione glavobolje. Ukoliko vam se čini kao da vam se obruč steže oko glave, verovatno su u pitanju glavobolje prouzrokovane stresom, a koje polaze od mišića vrata i šire se preko potiljka. Koenzim Q10 je važan za proizvodnju energije i pozitivno utiče na zdravlje krvnih sudova. Takođe može zaštiti vaše telo od negativnih uticaja slobodnih radikala, koji se nagomilavaju usled stresa. Za ovakvu vrstu glavobolja preporučuje se ishrana bogata jajima, tunejvinom, karfiolom i brokolijem.

Prehlada ili grip. Kada ste bolesni, vaš organizam gubi soli i vodu, pa se lako može desiti da dehidrirate. Dehidratacija je glavni okidač za nastanak glavobolja. Zbog toga je važno da uzimate što više tečnosti i namirnice poput grejpfruta, lubenice, jagoda i ananasa.

Biljni čaj protiv glavobolja. Prirodni lek protiv upala, đumbir, koristi se već vekovima kao efikasno sredstvo protiv glavobolja. Čaj od đumbira se pravi tako što se iseče koren, prokuva deset minuta, zatim iscedi tečnost i popije kao čaj. Šljiva, nana i zeleni čaj takođe deluju blagotvorno na organizam i ublažavaju glavobolje. Prokuvjate pet suvih šljiva, jednu kafenu kašičicu zelenog čaja i jednu kašičicu nane u četiri šolje vode oko 10 minuta. Pijte oko tri šolje čaja dnevno kako bi se rešili glavobolje.

Izvor: B92

Pogledajte još