Godišnjica Dejtona: Sporazum je temelj Republike Srpske

Povodom 18 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Cvijanovićeva je naglasila da se njegova važnost ogleda u činjenici da je obezbedio verifikaciju postojanja Srpske na unutrašnjem i međunarodnom planu.

"U Republici Srpskoj ne postoji nikakva namera, niti mogućnost da se ide na odmicanje od Dejtona. Dejtonski temelji i principi moraće da budu zadržani, jer ne vidim mogućnost da BiH opstane i funkcioniše ukoliko bi došlo do udaljavanja od Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim rečima, Republika Srpska je najbolji i jedini okvir u kojem njeni građani mogu da ostvaruju svoja prava.

"Za nas je Dejtonski sporazum važan, ne samo zbog toga što je omogućio postojanje i verifikaciju Srpske, već i zato što je uspostavio sistem za delovanje svih funkcija koje Republika Srpska treba da ima, prvenstveno mislim na ustavne nadležnosti", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da je Republika Srpska godinama bila izložena različitim napadima na svoje nadležnosti.

"Postojale su namere da se menja Dejtonski sporazum, kroz različite projekte i reforme koje bi značile menjanje unutrašnje strukture i na uređivanje odnosa u BiH na drugačiji način", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u proteklih nekoliko godina učvršćena pozicija Republike Srpske, koja danas ima dosta prijatelja u svetu, koji razumeju potrebu opstanka i postojanja Srpske u ovom delu sveta.

"Naše opredjeljenje jeste da dejtonski koncept treba da bude zadržan. Svi oni principi koje je Dejton uspostavio moraju da se odraze u životu, postojanju i funkcionisanju BiH, bez obzira kakve će se reforme preduzimati, da li će se kretati prema EU ili raditi nešto drugo", poručila je premijerka Srpske.

Ona kaže da bi određene ustavne promene o kojima se razgovara treba da omoguće manjinskom stanovništvu da ravnopravno učestvuje na izborima, ali to ne znači da se odmičemo od temelja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(old_image)
Foto: Wikipedia / U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu 21. novembra 1995. godine potpisan je Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa.

Dejtonski mirovni sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, potpisali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, u ime tadašnje Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Blic

Pogledajte još