Uhapšen bivši direktor "Velefarma"

Vučićević je priveden na osnovu sudske poternice koja je za njim raspisana zbog sumnje da je učestvovao u zloupotrebama u poslovanju "Galenike" kojima je ta firma oštećena za 12 miliona evra.

Agencije i mediji navode da je Vučićević uhapšen na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu po povratku iz Austrije. Blic navodi da je za njim bila raspisana sudska poternici s obzirom na to da je bio u bekstvu. Vučićević je pravo sa aerodroma sproveden u Specijalni sud.

Podsetimo, krajem januara Radna grupa MUP-a Srbije preuzela je istragu zloupotrebama u "Galenici" da bi utvrdila kako je jedna od najuspešnijih domaćih farmaceutskih kompanija zapala u krizu i ogromne dugove. Direktor policije Milorad Veljović tvrdio je tada da je utvrđeno da je kompanija "Galenika" malverzacijama u poslovanju oštećena za oko 12 miliona evra, ali dodao da će se istragom doći i do veće sume.

Istragu o zloupotrebama u "Galenici" započela je pre više od dve godine Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, koja je u septembru 2012. saslušala i bivšeg direktora Nenada Ognjenovića. Ognjenović je prvi osumnjičeni za brojne malverzacije u Galenici. On je zbog lošeg poslovanja ove fabrike smenjen 2011, da bi na kraju bio i uhapšen u maju.

Sa njim je tada uhapšeno sedam osoba osumnjičenih za zloupotrebe u poslovanju fabrike lekova "Galenika".

Sledeća hapšenja usledila su početkom septembra, kada je privedeno pet osoba-

vlasnik i direktor privrednih društava "Bg farm" d.o.o. "MG Remedi grup" d.o.o, "Akrobiotika" d.o.o. i Zdravstvena ustanova - Apoteka "Higija farm" d.o.o. sa sedištem u Beogradu Mladen Gazikalović (55), bivši pomoćnik generalnog direktora "Galenika" a. d. Dragan Šebrek (55) iz Zemuna i zamenica direktora privrednog društva "Bg farm" d.o.o. Milica Mirković (42) iz Beograda, direktorka privrednog društva "MG Remedi grup" d.o.o. Dragana Šutić (41) iz Beograda i odgovorno lice u preduzeću Zdravstvena ustanova - Apoteka "Higija farm" d.o.o. Miroslav Jović (54).

Osumnjičeni Ognjenović i Šebrek su, kako se navodi, u periodu od 2008-2011. godine kao odgovorna lica privrednog društva "Galenika" a.d. iskorišćavanjem ovlašćenja svojih radnih mesta, vršili mimo zakonskih i podzakonskih akata i utvrđenih procedura koje postoje u privrednom društvu "Galenika", prodaju lekova prirednom društvu "BGfarm".

Oni su zatim naložili zaposlenima u stručnim službama u sektoru finansija - odeljenju za menice oštećene AD "Galenike" da izvrše zamenu valutiranih menica koje su prethodno eskontovali kod poslovnih banaka, novim menicama sa kasnijim rokom dospeća, tako da je oštećena AD "Galenika" postala regresni dužnik kod poslovnih banaka koje su primale menice preduzeća "BG farm" na naplatu, te je vršena naplata sa računa oštećene AD "Galenike" u korist banaka do iznosa izdate menice zbog nedostatka novca na računima preduzeća "BG farm".

Osumnjičeni Gazikalović, Mirković, Šutić i Jović su u navedenom periodu nakon prijema robe od prodavca "Galenika" AD prodali robu krajnjim kupcima, zdravstvenim i apotekarskim ustanovama svoja potraživanja naplatili u celosti, a svoje obaveze po osnovu preuzete robe nisu platili privrednom društvu "Galenika" AD, čime su na opisani način pribavili korist navedenim privrednim društvima u ukupnom iznosu od 34.000.000 evra , a za taj iznos je oštećena "Galenika".


B92

Pogledajte još