Završena Univerzijada u Beogradu

BEOGRAD, 12. jula 2009. (Beta) - Svečanom ceremonijom u "Beogradskoj areni" u Beogradu zatvorena 25. Univerzijada, na kojoj se takmičilo oko 10.000 sportista iz 145 država.

Tom prilikom gradonačelnik Beograda Dragan Đilas predao je zastavu Univerzijade predsedniku Svetske studenstke sportske federacije (FISU) Džordžu Kilijanu, a on zatim predstavniku Šendžena,u kome će se održati naredna Univerzijada 2011. godine - vršiocu dužnosti gradonačelnika tog kineskog grada Van Gongu.

U oficijelnom delu ceremonije zatvaranja, evropski komesar za obrazovanje i kulturu, omladinu i sport Jan Figel istakao je da su "svi bili svedoci 12 fascinantnih dana na Univerzijadi u Beogradu".

"Čestitam svim učesnicima, Organizacionom odboru, jer su opravdali moto Univerzijade - savršenstvo duha i tela. Imate mnogo razloga za slavlje i možete da budete zadovoljni onim što ste uradili", rekao je Figel.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da je Univerzijada bila nezaboravno iskustvo da se organizuje najveća sportska manifestacija u svetu u 2009. godini.

"Mnogi su dali doprinos da ovo bude možda i najbolja Univerzijada do sada. Zahvaljujem se volonterima, ali i Beograđanima koji su bili ljubazni, pažljivi, strpljivi. Beograd je pokazao da stoji rame uz rame sa svim ostalim svetskim metropolama", rekao je Đilas.

Predsednik FISU Džordž Kilijan zahvalio je sportistima, trenerima i ostalim učesnicima što je Univerzijada u Beogradu postigla veliki uspeh.

"Posebno zahvaljujem potpredsedniku Vlade Republike Srbije Božidaru Đeliću, članovima Organizacionog odbora i Univerzitetskom savezu Srbije koji su doveli Univerzijadu u ovaj divan grad", rekao je Kilijan, istakao zaslugu volontera i proglasio Univerzijadu u Beogradu zatvorenom. 

Naredni organizatori su se zatim predstavili svojom tačkom u kojoj su između ostalog odigrali i otpevali na kineskom "Niška Banja, topla voda".

U programu zatvaranja učestvovao je trubački orkestar, kao i poznati vaterpolista Aleksandar Šapić, koji je pozvao sve učesnike i volontere da se prikljuce velikoj žurci u "Beogradskoj areni".

Univerzijada u Beogradu održana je od 1. do 12. jula.

Pogledajte još