Ljajić: Bolje izbori nego stalna napetost

Ljajić je u intervjuu Tanjugu rekao da ne misli da su izbori dobro rešenje, niti da će rešiti sve probleme Srbije na političkom i posebno, na ekonomskom planu, ali da ni oni nisu najgore rešenje kada postoji atmosfera napetosti.

Takva atmosfera, naglasio je Ljajić, još je veća prepreka za sprovodjenje reformi koje su Srbiji neophodne i koje konačno moraju da se dovedu do kraja.

"Moramo u narednim danima, nedeljama da donesemo tu vrstu odluke. Ili idemo na izbore što pre, da se završi cela ta priča sa licitiranjem, ili kažemo nema izbora, hvatamo se u koštac sa teškim problemima, ma koliko to da košta i ma koliko to bude bolno, ali smo sigurni da Srbiju vodimo pravim putem, ka konačnom cilju. To je odluka - to je dilema koju pre svega dve vladajuće, vodeće stranke u koaliciji moraju da razreše", naglasio je Ljajić.

Upitan sa kim će Socijaldemokratska partija Srbije, na čijem je čelu, ići na izbore ukoliko ih bude sledeće godine, Ljajić je rekao da su u ovom trenutku za stranku primarni izbori u beogradskoj opštini Voždovac, jedini koji su u ovom trenutku i raspisani.

"Mi tu merimo i našu snagu i naš uticaj i našu, na kraju krajeva, organizaciju. Od rezultata tih izbora, u velikoj meri će zavisiti i buduće naše odluke, kada govorimo o izborima za Beograd, pa i za parlamentarne izbore", rekao je Ljajić.

On je naglasio da stranka očekuje dobar rezultat na Voždovcu.

"Očekujemo da budemo deo budućeg opštinskog parlamenta, iako malo ko to očekuje od drugih političkih stranaka da će se dogoditi. Ja sam ubedjen da ćemo mi ostvariti dobar izborni rezutlat i da ćemo sutra biti deo parlamentarne većine u Skupštini Opštine Voždovac", naglasio je Ljajić i dodao da će tek po okonačanju izbora na Voždovcu moći da se govori o tome da li će SDPS na izbore u Beogradu sama ili u koaliciji ili o tome kakav je plan za eventualne parlamentarne izbore.

Govoreći na temu Kosova i Metohije, odnosno ponovljenih izbora u Kosovskoj Mitrovici, Ljajić je istakao da će Srbija tražiti objašnjenje od OEBS-a zbog čega su glasačke kutije sa listićima prebacivane u Kosovo Polje, kada objektivnih okolnosti za to nije bilo.

"Neophodno je, u svakom slučaju, da se dobije objašnjenje šta se dogodilo od glasanja, koje je proticalo potpuno neometano, do donošenja odluke - da se kutije sa listićima ipak prenose na drugo mesto“, kazao je Ljajić.

Ljajić je dodao da je time ostavljena sumnja, i da Srbija, iako niko ne prejudicira šta se dogodilo i da li je bilo ovih ili onih mahinacija, ima pravo na odgovor na pitanje šta je motivisalo OEBS.

"U svakom slučaju, važno je da je izborni proces protekao mirno.Važno je da smo imali veliki odziv glasača, važno je takodje da će Kosovska Mitrovica dobiti gradonačelnika iz reda srpskog naroda. Sad ostaje da preostali izborni proces 1. decembra protekne u najboljem redu i da se, nakon toga, formira Zajednica srpskih opština"
, ukazao je Ljajić.

Upitan da li su dosadašnji tok izbora na KiM i dogovori postignuti u Briselu dovoljni da Srbija ni najmanje ne sumnja da će do kraja januara biti otvoreni pregovori o članstvu u EU, Ljajić je rekao da je jedna etapa završena prvim krugom izbora i da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton to visoko ocenila, a da sada preostaje da se izborni proces završi 1. decembra i formira ZSO.

"Time otpočinjemo drugu fazu koja je vezana za nastavak pregovora. Dve su oblasti ovde ključne, na osnovu kojih će EU meriti uspeh pregovaračkog, a samim tim i ovog procesa implementacije briselskog dogovora. To su oblasti pravosudja i policije", rekao je Ljajić.

On je dodao da se istovremeno nastavljaju i razgovori o telekomunikacijama, na osnovu okvirnog sporazuma koji je postignut, a da sada treba da se definiše Akcioni plan i dinamika realizacije tog sporazuma, kao i da će u oblasti energetike takodje biti započeti razgovori vezano za deo tog sporazuma.

Na pitanje da li je politička elita najzad spremna da se obračuna sa huliganima i da raskine sve veze sa tim krugovima koje su postojale poslednjih decenija, Ljajić je rekao da je tu stvar prilično jasna - da Srbija ima solidne zakone u toj oblasti, koji daju dovoljno prostora za reakciju državnih organa i da je samo pitanje ima li političke volje da se udje u taj obračun ili nema.

Prema Ljajićevim rečima, uprave klubova treba da prestanu da finansiraju navijačke grupe, a to rade da ne bi imali problem sa njima, da ne bi tražili njihove ostavke ili smene i pravili probleme na stadionima, a istovemeno treba da prestane i svaki vid koketiranja sa tim navijačkim grupama od strane vlasti na bilo kom nivou.

"Ukoliko ovaj problem sada ne rešimo, on će sasvim sigurno eskalirati u mnogo vecim dimenzijama, nego što je sada. Kao što je bilo lakše da rešavamo ovaj problem pre pet, šest ili deset godina, nego što je to sada. Sada su to armije, kao što vidite, koje su od navijanja napravile dosta unosan biznis",
rekao je Ljajić.


B92

On je istakao da se upravo treba obračunati sa vodjama tih grupacija, koji s jedne strane ucenjuju uprave klubova, a s druge šalju poruke državi da su jači od nje i da im niko ništa ne može ili ne sme.

"Stvar je prilično prosta. Mi sad pravimo nauku od toga. Kao da je ovo izvorno, emanentno samo naš problem, kao da drugi niko nije imao taj problem. Samo je stvar političke volje i odlučnosti da se to reši", naglasio je Ljajić.

Ljajić je upozorio da postaje evidentno da vodje navijača nisu zadovoljni ako svoj uticaj šire samo na tribinama, već ga prenose i na društvo, komentarišu važne društvene teme, učestvuju, javljaju se oko izbora na Kosovu da daju svoje mišljenje...

"Oni postaju društveni akter. Ako to država dopusti, onda to pokazuje slabost te države. Ja sam siguran da ova vlada ima i hrabrosti i odlučnosti, da se uhvati u koštac sa tim problemom", zaključio je Ljajić.

Pogledajte još