Sud o odšteti porodici Brisa Tatona od februara 2014.

"Pripremno ročište u tom sporu odloženo je jer krivični spisi u vezi sa tim slučajem nisu stigli sudu", rekao je Tanjugu punomoćnik Tatonovih Slobodan Ružić.

On je precizirao da, bez tih spisa, koji se tiču postupka protiv sada već pravosnažno osuđenih za učešće u ubistvu francuskog navijača, ne može da se nastavi ovaj postupak.

Krivično odeljenje Višeg suda sa sedištem u Palati pravde treba da dostavi spise predmeta građanskom odeljenju tog suda smeštenom u Timočkoj ulici, ali nakon što se pravosnažno okonča postupak po vanrednom pravnom leku - zahtevu za ponavljanje postupka.

Viši sud je nedavno odbio zahtev za ponavljanje postupka protiv pravosnažno osuđenih u tom slučaju, ali u toku je žalbeni postupak pred Apelacionim sudom koji će doneti pravosnažnu odluku.

Tatonov otac Alan, majka Suzan i sestra Veržin traže tužbom od Republike Srbije, odnosno MUP-a odštetu za pretrpljene duševne bolove od 300.000 evra, tvrdeći da srpska policija nije gotovo ništa uradila da spreči tragediju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u celosti osporava zahtev za naknadu štete porodice francuskog navijača, tvrdeći da je policija preduzela sve neophodne mere da se spreči nasilje navijačkih grupa.

Bris Taton je pretučen u centru Beograda na Obilićevom vencu 17. septembra 2009, neposredno pred fudbalsku utakmicu Partizan - Tuluz, koju je kao navijač francuskog tima došao da prati. Od povreda zadobijenih u tuči preminuo je 12 dana kasnije u Kliničkom centru Srbije. Zbog tog zločina su huligani, mahom navijači Partizana, osuđeni na kazne zatvora od četiri do 15 godina.

Pogledajte još