Mrkić: Tabloidno sam interpretiran

On je za B92 objasnio da nije rekao da nema koga da postavi za ambasadore najmoćnijih zemalja, jer Srbija ima dovoljno dobre kadrove za ambasadore u Americi, Kini i Nemačkoj, dodajući da takvih kadrova nema među zaposlenima u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Ja sam tako tabloidno interpretiran, ali vidim da je to privuklo svima pažnju", kazao je on. Na pitanje da objasni, Mrkić dodaje: "Ja sam u vrlo prijatnom razgovoru sa novinarkom Blica rekao da trenutno u mom ministarstvu nemam ličnost koju bih lako predložio za takvu dužnost."

Odgovarajući na pitanje da li onda u Srbiji ima kandidata za ambasadore u tim zemljama, on kaže: "Ima, kako da nema."

Međutim, Mrkić nije direktno odgovorio na pitanje ko je odgovoran za to što u Ministrastvu koje vodi nema dovoljno dobrih kandidata za diplomatsku službu, rekavši samo: "Razmislite".

S druge strane, ministar spoljnih poslova kaže da on pokušava da uvede novi sistem koji će lako stvarati dobre kadrove, na način da to ne zavisi ni od jedne stranke.

Na pitanje da li je reč o već postojećoj Diplomatskoj akademiji, on kaže da je to samo jedan od načina stvaranja kadrova.

"I znate, taj perstižni naziv akademija, ja ne znam ko ga je dao. Ja nisam. To je samo mesto gde se obučavaju zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova. Takva je fama napravljena oko nečega što čak nije ni u obrazovnom sistemu"
, ističe Mrkić.

Kriza srpske diplomatije

Bivši ambasador u Francuskoj Predrag Simić kaže da je sve to najveći pokazatelj krize srpske diplomatije.

"Kod nas ima i uglednih i stručnih i iskusnih ljudi, ali izgleda nema politički podobnih koji bi želeli da govore u ime sadašnje vlasti. Znate, ako ih nema u samom Ministarstvu, ima ih u Srbiji, i dan-danas, recimo Amerika, je u Japan poslala Karolinu Kenedi, koja nije diplomata, ali je sjajna poruka Amerike savezniku Japanu"
, objašnjava Simić.

Vlada Srbije je za manje od godinu i po smenila 53 ambasadora i 12 konzula, otkriva list "Nedeljnik". Prema saznanju tog lista, potpredsednik Nove Srbije psihijatar Jovan Marić kandidat je za ambasadora Srbije u Nigeriji, a Zoran Jeremić, koji nije dobio agreman od vlade u Berlinu, prekomandovan je za ambasadora u Cirihu.

Naime, bivši ambasador Srbije u Turskoj i internacionalni sekretar DS-a Dušan Spasojević tvrdi da je kancelarka Angela Merkel odbila Jeremićevu kandidaturu, pošto je bio naš poslednji ambasador u Nemačkoj pre 2000. i pošto se njegovo ime vezuje za režim Slobodana Miloševića.

Izvor: B92

Pogledajte još