Sigurniji i jači kondomi od grafena

Naučnici sa univerziteta u Mančesteru su uz pomoć grafena razvili novi kompozotni materijal, koji će kada se kombinuje sa lateksom omogućiti da kondomi budu još jači, sigurniji i tanji, a veruju da će zbog toga i korisnici prilikom seksualnog odnosa osetiti veći užitak.

Grafen je materijal koji je ekstremno tanak i lagan, ali je u isto vreme izuzetno jak i izdržljiv i provodi elektricitet, a Novoselov i Geim su za njegovo otkriće dobili Nobelovu nagradu za fiziku 2010. godine.

Sada je doktor Aravinid Vidžajaragavan, naučnik sa Univerziteta u Mančesteru uveren da ovaj materijal uspešno može biti primenjen kod proizvodnje kondoma, koji bi po njemu bili mnogo lakši za korišćenje.

"Ovaj novi materijal je napravljen tako da poboljša prirodni osećaj tokom seksualnog odnosa u kome se koristi kondom, što bi trebalo da ohrabri ljude i podstakne ih da ih koriste kako bi se zaštitili", kaže Vidžajaragavan.

"Ove karakteristike novog kondoma će biti moguće kombinovanjem jačine grafena i elestičnošću lateksa u proizvodnji, tako da će biti tanji, rastegljiviji, sigurniji i za neke možda i najvažnije, povećaće seksualno zadovoljstvo", dodao je on.

Doktor Vidžajaragavan je za ovaj njegov poduhvat dobio i donaciju od oko 100.000 dolara iz fonadacije BIla i Melinde Gejts koja se bori protiv raznih raznih zdravstvenih problema u zemljama u razvoju.

Fondacija je dodelila novac naučnicima kako bi ih podstakla da novom tehnologijom naprave kondome koji su prijatniji za korišćenje u nadi da će to ljude motivisati da ih koriste više i tako spreče širenje HIV virusa i ostalih bolesti koje se prenose seksualnim putem, kao i da se spreče neželjene trudnoće.

Od otkrića grafena nagađalo se za šta će on biti korišćen u svakodnevnom životu, a većina je njegovu primenu videla u visokim tehnologijama poput proizvodnje mobilnih telefona, računara i hemjskih senzora, a kako je rekao doktor Vidžajaragavan, ukoliko njegov projekat uspe, grafen će u našim životima biti korišćen na "najintimniji mogući način."

Izvor: b92

Pogledajte još