Kriza, a daju 1,2 mlrd. € na zgradu

Evropska centralna banka trebalo bi da se naredne godine preseli u novo sedište. Međutim, taj projekat je i pre nego što je završen, izazvao brojne kontroverze, izveštava Al Džazira Balkans.

Kako prenosi portal SEEBiz, cena građevinskih radova već je premašila početnu vrednost, a pored toga zgrada neće biti dovoljno velika da primi svo osoblje ECB-a.

Prema početnim planovima, građevinski radovi trebalo je da koštaju između 500 i 800 miliona evra. Međutim, prema prognozama s kraja prošle godine, vrednost radova mogla bi da dostigne 1,2 milijarde evra. Mnogi građani Frankfurta nisu srećni zbog toga.

"Mi to plaćamo, zar ne? Niko drugi, već mi", ogorčen je Mihael Menzel.

Njegov sugrađanin Johanes Feler je dodao: "Kada nešto isplanirate, morate to i da završite. Ako nešto gradim, privatno, to na kraju ispadne dvostruko skuplje".

Troškove će snositi cela evrozona. Pojedini analitičari smatraju da bi troškovi mogli još da porastu.

"Teško je proceniti brojke, jer oni kontrolišu protok informacija i jedini su koji znaju puni iznos. Ali, mislim da neće biti ispod 1,2 ili 1,3 milijarde evra. A to je ogromno povećanje u odnosu na očekivani iznos. Uostalom, treba da li u doba štednje ECB zaista potrebna nova zgrada?", ocenio je Raul Ruparel, ekonomski analitičar organizacije Open Jurop.

Troškovi nisu jedini problem. ECB je već prerastao novu zgradu. Otkad je gradnja počela, banci je dodeljena nova uloga - nadzor nad bankama evrozone. Rezultat je 1.000 novih radnika. Za njih će ECB iznajmljivati kancelarijski prostor prekoputa Jurotauera.

"Imam izvesnu simpatiju prema ECB-u. Međutim, rast troškova ne mogu da opravam skupljim građevinskim radovima i nepredviđenim okolnostima, što trenutno pokušavaju da urade. Mislim da moraju biti kritikovani zbog toga", rekao je Ruparel.

Evropska unija poznata je po skupim kontroverznim projktima. ECB neće biti prvi koji će probiti budžet, ali zbog njegove uloge u evrozoni, na taj potez mnogi neće gledati blagonaklono, ocenjuje Al Džazira.

Izvor: b92

Pogledajte još