Kruševac žrtva loše privatizacije ?

Prema njegovim rečima, vreme je za presek stanja uz očuvanje velikih sistema kao što su IMK "14.oktobar" i "Trajal" korporacija.

Gašić podseća da je veliki broj kupoprodajnih ugovora u prethodnom periodu raskinut, a da je reč o preduzećima koja su bivši vlasnici "toliko uništili" da se više nisu mogla pokrenuti.

Takve firme, dodao je, ne donose prihode ni lokalnom, ni republičkom budžetu, a najveći broj radnika u njima se prijavio za odlazak putem socijalnog programa.

"Savremeni dom i Fabrika ulja će do kraja meseca dobiti socijalne programe i, na našu žalost, 99 odsto radnika se prijavilo da te dve firme napuste. Ipak, na našu sreću, mi ćemo u tim fabrikama moći da zaposlimo nove ljude"
, rekao je Gašić Tanjugu.

On je objasnio da su u toku pregovori sa "Južnim Banatom" i "Vitalom" oko obnavljanja jednog dela proizvodnje u Fabrici ulja u kojoj će moći da radi oko 100 ljudi, a za to je, kako je naveo, potrebno oko 7,5 miliona evra.

Takođe, postoji mogućnost i da konfekcija "Zvezda" obnovi jedan deo proizvodnje uz napomenu da u njoj neće više moći da radi 150 radnika kao do sada.

"14.oktobar je dobio sve ono što je zatraženo kada je ministar privrede Saša Radulović bio u Kruševcu. Radnici će dobiti dva minimalca, a i Vlada Srbije je juče odobrila kreditnu podršku za to preduzeće"
, rekao je Gašić i napomenuo da je reč o jednom od značajnijih preduzeća za koje se sa posebnom pažnjom traži strateški partner.

Ukoliko se u "Trajal" korporaciji raskine kupoprodajni ugovor, radna grupa će uraditi ličnu kartu tog preduzeća, a već postoje i interesovanja za kupovinu te fabrike, koja, kako je rekao, ima i dobar proizvodni program i kvalitetne radnike.

Gašić ističe i da će u 2014.godini kompanija "Henkel" zaposliti 35 novih radnika, dok "Kuper tajer" završava izgradnju fabrike u kojoj će primiti 137 novih radnika.

Na pitanje da li država treba da subvencioniše investitore, Gašić kaže da se slaže sa ministrom privrede da Agencija za promociju izvoza (SIEPA) ne treba da funkcioniše na način na koji je to do sada činila "davanjem političkih kredita".

"Slažem se i da ne možete danas da otpustite 450 lljudi, pošaljete ih na biro, a sutra ujutro ih ponovo zaposlite i za to dobijete novac", zaključuje Gašić.

On napominje da država treba da subvencioniše ozbiljne investitore koji imaju nameru da zapošljavaju nove radnike.

Izvor: B92

Pogledajte još