Turci hoće da Aja Sofija ponovo bude džamija, Grčka protestuje

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ta zemlja "nema šta da nauči" od Grčke kada je u pitanju sloboda religije, preneo je Frans pres.

U saopštenju Ankare navodi se da je "svima dobro poznat nepovoljan odnos grčke vlade prema kulturnim dobrima Otomanske epohe i mestima za molitve".

AFP podseća da je prethodno grčko Ministarstvo spoljnih poslova oštro reagovalo na izjave turskih zvaničnika o mogućem pretvaranju muzeja u hramu Aja Sofija u džamiju.

Zvanična Atina ih je nazvala anahronizmom i izrazila nedoumicu da izjave dolaze iz zemlje koja teži ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

"Ponovljene izjave visokorangiranih turskih zvaničnika o pretvaranju hrišćanskih vizantijskih crkava u džamije predstavljaju uvredu verskih osećanja za milione hrišćana", navedeno je u saopštenju grčkog MSP-a.

U saopštenju se dodaje da su "hrišćanske vizantijske crkve neotuđivi deo svetske kulturne i verske baštine, prema kom se treba odnositi sa potrebnim uvažavanjem i zaštitnički".

Pre nekoliko dana, vicepremijer Turske Bulent Arinč izrazio je nadu da će za "jadnu džamiju Aja Sofiju ponovo doći bolji dani" i nazvao istorijski kompleks u Istanbulu "džamijom Aja Sofija", podseća francuska novinska agencija.

Sveta Sofija ili Crkva svete mudrosti sagrađena je 537. godine i do 1453. bila je saborna crkva i sedište patrijaršije, da bi posle pada Carigrada u Otomanskoj imperiji bila pretvorena u džamiju.

Po nalogu utemeljivača moderne Turske Kemala Ataturka, 1935. godine umesto džamije u njoj je otvoren muzej.

Izvor: Blic

Pogledajte još