Nikolić odlikovao rumunskog akademika zlatnom medaljom

U svojstvu "ličnog izaslanika" predsednika Srbije, ambasador u Rumuniji Branko Branković večeras je uručio zlatnu medalju Simionu, u prisustvu značajnih predstavnika rumunske kulture i nauke, kao i srpskih intelektualaca iz Rumunije.

Branković je predstavio Simiona kao profesora svetske književnosti na Universitetu u Bukureštu, ali i kao profesora rumunske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ambasador je naveo da je "ostajući duboko privržen univerzalnim vrednostima rumunske kulture" Simion "otvoren prema drugim kulturama, posebno vezan za francuski jezik i francusku književnu tradiciju, ali i veliki poštovalac srpske duhovnosti".

"U najtežim trenucima za srpski narod, gospodin Simion je čitav tematski broj najuglednijeg časopisa "Caiete critice", čiji je glavni urednik, posvetio Srbiji, učinivši mnogo protiv demonizacije Srba u vreme kada su se mnogi svetski listovi i časopisi takmičili u iznošenju neistina o srpskom narodu", navodi se u tekstu koji je predstavio ambasador.

Simion je rekao da zahvaljuje predsedniku Srbije za zlatnu medalju i da je iznenađen što dobija odlikovanje koje su dobile velike međunarodne ličnosti.

Simion je naveo da su on i grupa rumunskih intelektualaca reagovali u vezi sa "nepravdom na Kosovu" i da "nažalost tadašnje reagovanje još nije dobilo odgovor".

Dodao je da je on evropski intelektualac i da smatra da svaki narod treba sam da odlučuje o svojoj sudbini.

Simion je kazao da "Rumuni vole i cene Srbe" koji su "najveći latini među slovenima", njih karakteriše "jaki mesijanizam i istovremeno jaka melanholija".

Izvor: Blic

Pogledajte još