Monika Seleš ušla u tenisku Kuću slavnih

NJUPORT, 11. jula 2009. (Beta-AP) - Američka teniserka srpskog porekla Monika Seleš svečano je primljena u Međunarodnu tenisku Kuću slavnih u Njuportu.

Selešova (35) je 1991, 1992. i 1993. godine punih 178 nedelja bila najbolja teniserka sveta, a tokom karijere osvojila je devet grend slem titula u singlu i ukupno 53 turnira.

U aprilu 1993. godine, kada je bila na vrhuncu karijere, morala je da se povuče na dve godine iz tenisa pošto ju je na teniskom turniru u Hamburgu napao i izbo nožem jedan mentalno oboleli nemački gledalac.

Posle povratka, ona je ipak uspela da osvoji turnir u Torontu, kao i Otvoreno prvenstvo Australije 1996. godine, ali više se nikada nije vratila na prvo mesto svetske rang liste teniserki.

"Vraćajući se u Toronto, posle mog ranjavanja, na svoju karijeru gledala sam kao na dve faze: pre napada i posle napada", rekla je Selešova.

Selešova je rođena u Novom Sadu 2. decembra 1973. godine u mađarskoj porodici. Osvojivši Rolan Garos 1990. godine sa 16 godina, postala je najmlađa teniserka sveta koja je pobedila na tom turniru. Poslednji profesionalni meč takođe je odigrala na Rolan Garosu, 2003. godine, ali zvanično se povukla iz tenisa u februaru prošle godine.

Tokom karijere Selešova je četiri puta osvajala Australijan open, tri puta Rolan Garos, dva puta Ju-Es Open, a 1992. godine igrala je finale Vimbldona.

U Međunarodnu tenisku Kuću slavnih izabrana je u januaru ove godine, a danas je to i potvrđeno na svečanosti koja je na terenu u Njuportu trajala oko sat i po vremena.

Pogledajte još