Dejtonski sporazum: 18 godina od parafiranja

Dejtonski mirovni sporazum, nakon tronedeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman. Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Kabinet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika objavio je tim povodom dokument .

"Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske" u kome se navodi da za BiH postoje dva pravca: konfederacija sa nadležnostima predviđenim Dejtonom ili raspad na tri etničke teritorijalne jedinice. U opširom dokumentu se, između ostalog, navodi da je mnogo puta ukazano da je BiH neuspešna država te da ne postoji većinska identifikacija sa sadašnjom BiH usled nerešnih međunacionalnih sukoba ispoljenih u građanskom ratu.

Dan parafiranja Dejtonskog sporazuma Republika Srpska obeležava kao republički praznik.

"Ovim datumom pokazujemo značaj tog datuma i iskazujemo opredeljenje za poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao međunarodnog ugovora kojim je, ne samo završen rat u BiH, već i određeno postojanje i sistem funkcionisanja BiH kao složene države"
, navodi se u dokumentu.

Analizirana je izvorna dejtonska struktura BiH i istaknuta značajna ovlašćenja entiteta. Budućnost BiH ocrtava se u dva moguća pravca, navedno je u dokumentu. Prvi je ustavna rekonstrukcija Federacije BiH i formiranje hrvatske teritorijalne jedinice, čime bi bili stvoreni uslovi za BiH kao konfederaciju sa nadležnostima koje su utvrđene Dejtonskim sporazumom za zajedničke organe.

Drugi je raspad BiH opet na tri etničke teritorijalne jedinice, čak i u uslovima da prethodno ne bude rešeno hrvatsko pitanje.

Optimalno bi bilo da BiH bude cela iz tri dela, time bi i međunarodni ugovor mogao opstati kao jedan od najvećih uspeha američke spoljne politike - navedeno je u dokumentu "Dejtonska struktura BiH i pravni položaj Republike Srpske".

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je juče da je Dejtonski mirovni sporazum suštinski kamen temeljac za Republiku Srpsku i kao takav će biti zadržan.


Blic

Pogledajte još