Zbog čega nastaje bol u leđima?

U leđima se nalazi najviše nervnih završetaka, pa ona prva odreaguju i na taj način pravi uzrok bola ostaje skriven. Stoga je važno da na vreme ustanovite šta ga prouzrokuje, jer iza bola u leđima mogu da se kriju ozbiljne bolesti.

* Kamen u bubregu: Ako neprestano osećate bol u jednom delu leđa, a sve to je praćeno bolovima u stomaku i preponama i bolom tokom mokrenja, proverite da li imate kamen u bubregu. On najčešće nastaje kao posledica neunošenja dovoljno vode i proteina u organizam, a skloniji su mu muškarci.

* Upala bubrega: Ako je bol u donjem delu leđa praćen i povišenom telesnom temperaturom, moguće je da imate upalu bubrega. Ovaj bol se šest puta češće javlja kod žena.

* Upala pankreasa: Od upale pankreasa najčešće boluju stariji i sredovečni ljudi. Bol se javlja u donjem delu stomaka, a praćen je i bolom u leđima, povraćanjem i mučninom. Najčešće je posledica akutne ili hronične upale.

* Kamen u žuči: Nastaje kada se u jetri stvori više holesterola ili ga telo sporije obrađuje. Sve to remeti odnos žučne kiseline i žuči, a problem najviše pogađa gojazne žene starije od 40 godina. Praćen je bolom u stomaku i rukama, mučninom i bolom prilikom disanja.

* Infekcija mokraćnih kanala: Najčešće pogađa žene, a ako se ne izleči može da dovede do upale bubrega. Uzrok infekcije je bakterija, ali do bola u donjem delu leđa i stomaku kao i bola tokom mokrenja može da dovede i nošenje preuske odeće.


B92

Pogledajte još