Juliji Timošenko zabranjeno lečenje u inostranstvu

Time se pod znak pitanja dovodi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU krajem novembra, prenosi RIA Novosti.

Zakon nije izglasan jer je protiv njega glasala vladajuća partija Viktora Janukoviča, “Patrija regiona,” na šta je opozicija reagovala uzvicima “"Sramota! Sramota!”", prenosi RIA Novosti.

Set zakona predviđa da se zatvorenici mogu lečiti u inostranstvu i smatra se uslovom za potpisivanje SSP-a i načinom da Ukranija reši “problem Timošenko” koji ima sa Evropskom Unijom jer u EU tvrde da je bivša premijerka osuđena iz političkih motiva i da je u njenom slučaju pravda primenjena selektivno.

U predlogu zakona bilo je navedeno da se osuđeno lice može lečiti van zemlje po prethodnoj odluci suda, te da se za vreme lečenja kazna suspenduje uz to da lice ne može da napusti ustanovu u kojoj se leči bez daljeg odobrenja suda.

U setu zakona je bio predviđen i mehanizam po kome bi Ukrajinci koji su osuđeni, a za koje postoji odluka Evropskog suda za ljudska prava, mogli da budu kandidati za amnestiju ili pomilovanje.

Uz to, u predlogu zakona je bila predviđena i individulna amnestija za Juliju Timošenko koja bi je oslobodila od izdržavanja kazne, piše RIA Novosti.

Julija Timošenko je 2011. osuđena na sedam godina zatvora zbog potpisivanja po Ukrajinu štetnog ugovora sa Rusijom o kupovini ruskog gasa do 2019. godine prema kome Ukrajina morala da plati za sav gas dogovoren po ugovoru bez obzira da li ga je uzela ili ne.


B92

Pogledajte još