Univerzijada: "Niška Banja" na kineski način

Završena je XXV Letnja Univerzijada,  a zastava ovog takmičenja predata je kineskom gradu Šenženu. Na svečanom zatvaranju, upriličenom u Beogradskoj Areni, značajnu ulogu imali su naredni domaćini, koji su izveli svoj tradicionalni ples uz obradu srpske pesame “Niška banja”. Predhodno je rezime svih medalja napravljen uz zvuke melodije “Igrale se delije”.

Predsednik FISU-a, Džordž Kilijan, proglasio je Univerzijadu zatvorenom, a glavni gosti, kao i na otvaranju, bili su predstavnici našeg državnog vrha, na čelu sa predsednikom Tadićem, takmičari i veliki broj volontera.

Gradonačelnik Đilas se najviše zahvalio Beograđanima, koji su imali strpljenja, vedrine I ljubaznosti za sve što se dešavalo u njihovom gradu 13 takmičarskih dana, ali i ranije tokom priprema.

Na otvaranju Univerzijade specijalni gost-domaćin bio je Nemanja Vidić, dok je ta uloga na zatvaranju poverena Novaku Đokoviću, koji se iznenada pojavio među volonterima, što je izazvalo oduševljenje. Vaterpolista, Aleksandar Šapić je takođe bio gost iznenađenja, a u Areni se oprobao i kao DJ, pozivajući sve učesnike na žurku zatvaranja. Za odličan provod bili su zaduženi i trubači, OT Bend i Skaj Vikler.

Nauspešniji takmičari Univerzijade bili su Rusi, sa ukupno 76 medalja, od kojih 27 zlatnih. Srbija je zauzela 10.  poziciju sa po 5 zlatnih i srebrnih i 9 bronzanih medalja. Na listi od 1-10 nasli su se još Kina, kao druga po broju medalja, a zatim i Južna Koreja, Japan, SAD, Ukrajina, Kineski Tajpei, Italija i Poljska.

Zvanično, na Univerzijadi je učetvovalo 8200 takmičara iz 122 zemlje.

SRBIJA NA UNIVERZIJADI
(old_image)
Zlato
1. Atletika (skok u dalj), Ivana Španović
2. Košarka, muškarci
3. Tenis, Aleksandar Slović
4. Tenis, timovi, muškarci
5. Atletika (1500 m), Marina Munćan

Srebro
1. Tekvondo, Ninoslav Babić
2. Plivanje (100 m prsno), Nađa Higl
3. Plivanje (200 m prsno), Nađa Higl
4. Odbojka, žene
5. Atletika (800 m), Goran Nava

Bronza
1. Tekvondo, žene ekipno
2. Plivanje (100 m slobodno), Miroslava Najdanovski
3. Tekvondo, Stevan Rašić
4. Tekvondo, Andrijana Ćirić
5. Atletika (1500 m), Goran Nava
6. Stoni tennis, muškarci dubl, Jevtović/Pete
7. Tenis, dubl, Čonkić/Grubin
8. Vaterpolo, muškarci
9. Plivanje (200 m prsno), Čaba Silađi

Najuspešniji Srbi
Najuspešnija takmičarka bila je Nađa Higl, sa dve osvojene srebrne medalje u plivanju. Nađa je u polufinalnoj trci na 200 m prsno postavila novi rekord, koji je dan kasnije oborila pobednica u ovoj disciplini.

Najuspešniji srpski takmičar bio je atletičar Goran Nava, sa srebrom na 800 m i  bronzom na 1500 m. Zanimljivo je da mu je zlato u prvoj trci izmaklo za samo 4 stotinke, ali je zato za 2 stotinke mogao da ostane bez bronze u drugoj trci.

MRAČNE STRANE UNIVERZIJADE

- Masovno sportsko okupljanje donelo je svinjski grip u Beograd
- 5. jula izgorele instalacije u jednoj od zgrada u Univerzitetskom selu
- Poplave i oluja zbog lošeg vremena, bez većih posledica
- Velike gužve na svim glavnim saobraćajnicama u Beogradu
- Nemogućnost korišćenja sportskih objekata, prvenstveno bazena, tokom trajanja Univerzijade

(old_image)REKORDI

- 25 novih rekorda je postavljeno u Beogradu, a mnogi olimpijski takmičari su se dosta namučili da bi došli do medalja
- Beogradska Arena je tokom košarkaškog finala između Srbije I Rusije primila preko 20 000 navijača. To je ujedno   i  najposećeniji događaj tokom svih 13 dana takmičenja.
- Srbija je osvojila ukupno 19 medalja, što je novi rekord naših takmičara na Univerzijadi 


UNIVERZIJADA U BROJEVIMA

- 10 000 volontera
- 8 200 sportsita
- 6 000 policajaca
- 1 800 medalja
-  399 srpskih takmičara
-  203 discipline
-  59 sportskih objekata
- 15 sportova

KILIJAN ZA KRAJ

Predsednik FISU-a, Džordž Kilijan, na samom kraju je dao najbolju završnu reč, kao i poruku podrške srpskom narodu:

- Jako dugo sam boravio u Srbiji, tako da se sada i sam pomalo osećam polu-Srbinom. Rekao sam ljudima iz vrha vaše zemlje da vas je organizovanje Univerzijade sada u mnogome približilo EU, zato što svi ugledni političari vole sport i dosta ga prate. Srbija je postavila standarde koje će bilo ko u budućnosti teško nadmašiti.
(old_image)
Univerzijadu je zvanično zatvorila lutka Maks Metalika iz pozorišta Pinokio, koja je ugasila univerzitetski plamen svojim ledenim dahom. 

PLANOVI POSLE UNIVERZIJADE

Naselje Belvil takmičari su počeli da napuštaju noć nakon zvaničnog zatvaranja. Četrnaest stambenih objekata od jeseni će biti useljivo za kupce, a sav nameštaj koji je korišćen preneće se u studentske domove na dalju upotrebu. Studenti naše zemlje dobiće preko 10 000 novih kreveta i dušeka, oko 17 000 stolica, 7 500 radnih stolova i isto toliko ormara.

Većina sportskih objekata, koji su se zbog Univerzijade renovirali, sada će biti u funkciji građana Srbije, a automobili kojima su se prevozile delegacije i takmičari biće ponuđeni građanima po nižim cenama. 

Katarina Stojković

Pogledajte još