Crna brojka: Prošle godine poginulo 155 ljudi na srpskim putevima

Deo nastradalih su deca, kao jedna od ranjivih kategorija učesnika u saobraćaju, pa je tako u prethodnoj godini u saobraćajnim nezgodama poginulo šest, a povredjeno 551 dete - pešak, uzrasta do 14 godina.

Pešaci najčešće stradaju u popodnevnim časovima u periodu od 16 do 21 čas, a jedna od rizičnijih situacija u saobraćaju jeste kada pešak prelazi pešački prelaz sa dve ili više saobraćajnih traka u jednom smeru, ispred zaustavljenih vozila.

Ovo su situacije kada pre stupanja pešaka na kolovoz vozač zaustavi vozilo u saobraćajnoj traci koja je bliža pešaku nakon čega pešak započne kretanje preko obeleženog pešačkog prelaza.

Vozač vozila koje se kreće drugom saobraćajnom trakom u istom smeru, od zaustavljenog vozila ne vidi pešake, posebno decu ili ne obraća dovoljnu pažnju na pešake i vozila u traci pored njega i nastavlja kretanje, bez prethodnog zaustavljanja ispred pešačkog prelaza.

U ovakvim situacijama stradaju pešaci koji su započeli kretanje na pešačkom prelazu, a vozač vozila iz druge saobraćajne trake nije se blagovremeno zaustavio da propusti pešake.

"Da bi se sprečile ovakve situacije, apelujemo na sve vozače da obrate posebnu pažnju na kretanje pešaka prilikom prelaska preko obeželenog pešačkog prelaza na kolovozu sa dve ili više saobraćajnih traka u jednom smeru, posebno u situacijama kada je u nekoj od saobraćajnih traka, neposredno ispred pešačkog prelaza, zaustavljeno vozilo", navedeno je u saopštenju.

Zakonom je definisano da, ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uredjajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova, niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila.

Vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi, može bezbedno da zaustavi vozilo ispred pešačkog prelaza i propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz.

"Poštovanje saobraćajnih propisa kojima su utvrdjene obaveze vozača prema pešacima posebno je značajno u nastupajućem periodu, kada se očekuju smanjena vidljivost i klizavi kolovozi", kaže se u saopštenju.

Pogoršanje vremenskih uslova će u izvesnoj meri uticati na pojačan pešački saobraćaj zbog smanjenja upotrebe motornih vozila, kao i zbog nastupajućih praznika i slava u ovom periodu godine.

Za postupanje vozača suprotno navedenoj odredbi predvidjena je novčana kazna u iznosu od 6.000 do 20.000 dinara i tri kaznena poena, dodaje se u saopštenju.


Blic

Pogledajte još