Turski poslanik: Zajedničko školovanje dečaka i devojčica je greška

"Obrazovanje dečaka i devojčica u zajedničkim skolama u ime prozapadnog pristupa je nesrećna greška koja je činjena u prošlosti pa do sada", rekao je Jakut u skupštini.

Jakut je rekao da će takva situacija uskoro biti korigovana, ne iznoseći više detalja.

Njegova izjava izazvala je kritike glavne opozicione sekularističke Republikanske narodne partije, čije su žene - poslanice u skupštini, optužile Jakuta da nastoji da stvari vrati u prošlost.

"Potpuna je glupost o tome govoriti u 21. veku", rekla je Perihan Sadi u parlamentu.

Komentar zamenika predsednika skupštine Jakuta došao je nakon kontroverzi izazvanih izjavom premijera Redžepa Tajipa Erdogana ranije ovog meseca da će do 2014. godine biti ukinuti mešoviti studentski domovi.

Kritičari smatraju da je Erdoganova 11-godišnja vladavina drastično polarizovala tursko društvo, a protivnici AKP otvoreno izražavaju zabrinutost da Turskoj preti opasnost da sklizne u konzervativni islam.

Erdoganova partija koja naginje islamu došla je pod udar zbog, kako smatraju kritičari, pokušaja da se uvedu islamske norme u muslimansku, ali sekularnu državu.

Erdogan je na sastanku početkom meseca iza zatvorenih vrata s turskim poslanicima iz svoje AKP izneo ideju da "ženski i muški studenti ne mogu da budu pod istim krovom".

"To je u suprotnosti s našim konzervativno-demokratskim sistemom.", rekao je Erdogan.

On je guvernerima 81 provincije rekao da prate situaciju u studentsim domovima i da govore protiv nemoralnog ponašanja.

Prošlog meseca, četiri poslanice iz redova AKP pojavile su se u parlamentu prvi put u maramama i tako prekršile dugogodišnju zabranu.

Ove sedmice, vicepremijer Turske Bulent Arinč razbesneo je Grke izrazivši nadu da će za "jadnu džamiju Aja Sofiju ponovo doći bolji dani" i nazvao istorijski kompleks u Istanbulu "džamijom Aja Sofija".

Sveta Sofija ili Crkva svete mudrosti sagradjena je 537. godine i do 1453. bila je saborna crkva i sedište patrijaršije, da bi posle pada Carigrada u Otomanskoj imperiji bila pretvorena u džamiju.

Po nalogu utemeljivača moderne Turske Kemala Ataturka, 1935. godine, umesto džamije, u njoj je otvoren muzej.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.